Cum fiecare sesiune de amenajare a casei în prag de iarnă vine la rândul său cu o sesiune de cumpărături, de aici vom și începe. În alți ani poate că am fi dat buzna în piețe și magazine chiar în ajun de Crăciun, pentru a alege bradul și decorațiunile cu care să întâmpinăm cum se cuvine cea mai frumoasă sărbătoare din an. În schimb, odată cu apariția noii crize sanitare lucrurile s-au schimbat. Acum, sunt „la modă” sesiunile de shopping responsabile, făcute din timp și poate nu neapărat în magazinele fizice, pentru că online-ul ne pune la dispoziție o gamă uriașă de opțiuni pentru toate gusturile.

Un alt trend care se remarcă în acest sezon este cel al elementelor decorative fabricate manual. Mulți ne-am descoperit noi pasiuni în perioadele de izolare, iar sintagma DIY (do it yourself) a devenit un adevărat laitmotiv. Fie că transformăm un borcan de murături într-un felinar colorat ori câteva felii uscate de portocală în globuri parfumate, o decorațiune confecționată de noi ne va oferi un mare sentiment de satisfacție, iar casei, un aer de unicitate. Putem include aici și factorul „reciclare”, căci orice obiect care capătă o nouă viață va avea un mic impact în sprijinul protejării mediului înconjurător. În aceeași direcție sustenabilă se înscriu și brazii atipici, și nu ne referim aici la cei din plastic, ci la alternative cu adevărat originale, de toate formele și din toate materialele. De la modelele fabricate din sticle, cărți ori crengi uscate, la cele elaborate, de tipul origami, brazii „reinterpretați" își fac din ce în ce mai des loc în casele noastre.

Un alt lucru pe care pandemia l-a evidențiat a fost importanța relaționării și a menținerii legăturilor cu cei apropiați. Și nu vorbim aici doar de familie sau de prieteni. Cu toții ne amintim, cu siguranță, de momentele emoționante surprinse și distribuite pe internet, cu grupuri mari de vecini care își ușurau zilele de izolare cântând împreună. Crăciunul e un prilej excelent pentru a aduce zâmbetul pe buze oamenilor din comunitatea în care locuim, iar un mod prin care putem face acest lucru e să împodobim ușile exterioare ale caselor și grădinile, acolo unde este cazul, în culori specifice perioadei, fără să facem rabat de la beteală, lumini sau panglici, căci de Crăciun nimic nu poate fi în exces.

Dacă din cauza restricțiilor impuse de autorități ori din alte motive nu putem avea acel Crăciun de poveste într-o cabană izolată din munți, putem aduce farmecul acesteia în propriile case printr-un șemineu – un element cu adevărat diferențiator într-o locuință. Serile petrecute alături de cei dragi vor avea alt farmec în fața flăcărilor, fie ele însoțite de miros de lemn ars ori doar aparente, dacă optăm pentru un model electric.

În plus, dacă ducem dorul zăpezilor de altădată, putem din nou să recurgem la propria imaginație ori la un magazin de specialitate pentru a împodobi casa cu câteva elemente care să creeze iluzia acestui element feeric, folosindu-ne, de pildă, de spray-uri cu vopsea albă și argintie, hârtie ori flori de bumbac.

Iar dacă bugetul vă permite, un decorator specializat în amenajări de sezon e binevenit. Deși poate suntem tentați să încercăm să facem totul singuri, de multe ori suntem mai câștigați dacă lăsăm anumite aspecte în mâinile specialiștilor, alegând în schimb să ne petrecem timpul cu familia sau, de ce nu, cu noi înșine. Crăciunul e una dintre cele mai bune perioade din an pentru introspecții și povești spuse „la gura sobei”.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe forbes.com și countryliving.com.