Culoarea anului 2021

Pantone, compania care produce celebrul sistem de culori folosit în numeroase industrii (modă, design grafic, design de produs), a ales ca reprezentative pentru anul 2021 două nuanțe: Ultimate Gray, o nuanță temperată de gri, și Illuminating, un ton strălucitor de galben, descriindu-le drept „un mariaj al culorilor care transmite un mesaj de forță și speranță”. Cele două nuanțe au înlocuit albastrul clasic, numit culoarea anului în 2020.

Stilul industrial

Întâlnit cu preponderență în mediul urban, stilul industrial este, cu siguranță, unul care iese din tipare. Printre elementele care îl caracterizează se numără tavanele înalte, formele asimetrice, culorile neutre și folosirea materialelor brute, care îi oferă un aspect nefinisat. De obicei întâlnim metalul – în special fierul, cuprul și aluminiul, lemnul și cărămida.

Conceptul "resimercial design"

O îmbinare între spațiul rezidențial și cel comercial, acest stil are ca scop crearea, în spațiile de birouri moderne, a unei atmosfere „ca acasă”, menită să stimuleze creativitatea și productivitatea angajaților, oferindu-le în paralel un spațiu de lucru mai confortabil. Pentru a-l crea se pot folosi lumini ambientale, mobilier confortabil precum canapele sau fotolii, covoare sau draperii din fibre naturale și plante de casă.

Transformarea casei într-un spațiu multifuncțional

În momentul în care angajații din unele companii au fost anunțați că vor lucra de acasă, iar copiii, că vor face școală online, casele au fost transformate în birouri și săli de curs, însă nu toate erau amenajate corespunzător pentru a deservi astfel de activități. Așa că arhitecții și designerii au acum rolul de a-și pune creativitatea „la bătaie” pentru a transforma locuințele în spații multifuncționale, care se pot adapta rapid la nevoile locatarilor, oferindu-le acestora intimitatea și liniștea de care au nevoie, fără să se recurgă la schimbări majore. Printre nevoile caselor multifuncționale se numără o acustică și lumină bune, pereți în culori neutre și fără decoruri, pentru proiectarea prezentărilor și crearea unor fundaluri potrivite pentru activitățile de zi cu zi, fie că vorbim de ședințele pe Zoom, întâlnirile virtuale cu prietenii sau meditațiile la matematică.

Clădirile inteligente

În prezent, cu ajutorul tehnologiei clădirile pot fi dotate, printre altele, cu sisteme automatizate de reglare a temperaturii, luminii și consumului de apă, dar și cu senzori sau sisteme de control al accesului. În zona de office, sălille de ședințe pot fi dotate cu prize și becuri inteligente, ba chiar și cu ecrane LCD, care când nu sunt folosite pot fi transformate în ferestre transparente, iar spațiile rezidențiale, cu o multitudine de funcționalități, precum asistenți virtuali sau electrocasnice smart care pot fi pornite din aplicații. Aceste facilități asigură un grad mai ridicat de sustenabilitate, costuri mai mici, confort sporit și spații le lucru și de locuit mai sigure.

Reconversia clădirilor vechi în spații moderne

Deși acest trend este deja popular de mulți ani în piața imobiliară, pe măsură ce nevoia de sustenabilitate crește, dezvoltatorii imobiliari, arhitecții și designerii îi acordă tot mai multă atenție. Transformarea vechilor clădiri în spații moderne de birouri, centre comerciale ori complexuri rezidențiale aduce numeroase beneficii comunităților: sunt prezervate clădirile istorice, este încetinit gradul de supradezvoltare imobiliară și se reduce gradul de poluare. În România, un exemplu în acest sens este One Herăstrău Towers, dezvoltat de One United Properties pe locul unei foste clădiri abandonate, un adevărat focar de infecție.

Accentul pe bucătării și băi

Bucătăria este unul dintre cele mai importante spații ale casei, pentru care se alocă și cele mai mari bugete. Din rândul trendurilor pentru 2021 se numără robineții cu un design unicat, menit să îi transforme în piese centrale, dar și cei pe bază de senzori; folosirea nuanțelor de verde în locul obișnuitelor tonuri de gri; amenajarea de spații de depozitare bine organizate și dotarea încăperilor cu tehnologii smart. Băile, la rândul lor, sunt transformate în oaze de relaxare prin folosirea bambusului, ratanului și a altor materiale naturale, dar și prin dotarea cu căzi cu jacuzzi sau hidromasaj și sisteme inteligente precum dușuri cu activare prin Bluethoot cu difuzoare încorporate.

Materialele și modelele naturale

În termeni pretențioși, acest trend este cunoscut sub numele de design biofil și are ca element central natura și nevoia de conectare și integrare a acesteia în spațiile de lucru sau de locuit. Fie că vorbim de pereți „verzi”, acoperiți cu vegetație sau de pereți din sticlă, care permit pătrunderea luminii naturale, de mobilier din lemn reciclat sau ratan ori pur și simplu de modele și imprimeuri care imită teme din natură (frunze, flori), toate ne ajută obținem un aspect natural și sustenabil al clădirilor.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe pantone.com, hackrea.com, leadesign.com și uk.work-agile.com.