Importanța reciclării

Reciclarea este procesul prin care deșeuri precum ambalajele, electronicele și electrocasnicele, dar și diferite materiale rezultate în urma proceselor de construcție sunt transformate în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse.

Iată de ce este importantă reciclarea pentru mediu și economie:

  • Diminuează în mod considerabil depunerea deșeurilor la gropile de gunoi care nu numai că poluează masiv mediul înconjurător și dăunează sănătății celor care locuiesc în preajma lor, dar aduc și o imagine dezolantă orașelor. O comunitate sănătoasă care este formată din oameni responsabili va reuși să urce pe primele locuri în topul UE în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor.

  • Contribuie la economisirea pe termen lung a cheltuielilor comunității cu energia. Utilizarea materialelor reciclate în procesul de fabricație consumă mult mai puțină energie decât cea necesară pentru producerea de noi produse din materii prime, chiar și atunci când luăm în considerare toate costurile asociate, inclusiv transportul sau diverse taxe.

  • Reduce emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă. Acest lucru se realizează prin înlocuirea materiei prime virgine folosite în mod normal în procesele de producție, cu materia primă secundară rezultată în urma reciclării.

  • Ajută la conservarea resurselor naturale ale Pământului.

Acțiuni de reciclare care pot fi implementate în viața de zi cu zi

Deoarece chiar și cel mai mic pas înspre reciclare contribuie la menținerea unui mediu înconjurător sănătos, există câteva acțiuni pe care le poți adapta stilului tău de viață:

  • Colectează selectiv deșeurile conform procedurilor de reciclare;

  • Evită materialele plastice. Deși acestea pot fi colectate selectiv, în continuare cel mai eficient mod de a contribui la menținerea unui mediu sănătos este evitarea obiectelor precum tacâmurile de plastic, paharele cu iaurt sau capsulele de cafea.

  • Folosește produse de îngrijire ecologice sau organice care vin ambalate în recipiente biodegradabile;

  • Folosește o plasă din material textil de fiecare dată când mergi la cumpărături, în detrimentul pungilor de plastic;

  • Consumă conștient. Ori de câte ori trebuie să achiziționezi produse preambalate, încearcă să optezi pentru ambalaje din sticlă sau aluminiu. Sticla, de exemplu, este unul din materialele reciclabile 100% care nu își pierd calitatea sau aspectul transparent.

  • Asigură-te că locuința ta se află într-o clădire sustenabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător.

👉 Descoperă One Herastrau Towers, dezvoltarea imobiliară care redefinește stilul de trai contemporan prin finisaje de înaltă calitate, materiale durabile și design elegant. Dezvoltarea a obținut de la Romania Green Building Council certificarea „Green Homes”, care atestă norme superioare de performanță și sustenabilitate.

Cum poți recicla la locul de muncă

Cele mai întâlnite deșeuri care rezultă în urma activității de birou sunt: hârtia, cutiile de carton, cartușele de imprimantă, sticlele de plastic și ambalajele de mâncare și băutură, tacâmurile de unică folosință, dar și echipamentul electric.

Pentru a contribui la menținerea unui mediu sănătos, reciclarea deșeurilor de birou este preferabilă aruncării acestora. Există mai multe modalități pentru a face asta:

  • colectarea deșeurilor și transportarea lor către centre specializate pentru reciclare;

  • reutilizarea unor materiale, acolo unde este posibil. Acest lucru nu numai că ajută la consolidarea unui mediu sănătos, dar ar putea reduce și costurile de achiziție.

Implementarea unei politici de reciclare la birou reprezintă, de asemenea, o modalitate prin care poți contribui la conservarea resurselor naturale ale Pământului și la motivarea angajaților de a adopta o conduită orientată spre reciclare.

Iată cum poți eficientiza procesul de reciclare în compania în care lucrezi:

  • Acordă atenție consumabilelor, echipamentelor și componentelor acestora și ia în considerare, pe cât posibil, ca ceea ce achiziționezi pentru birou să fie fabricat din materiale reciclate sau materiale prietenoase cu mediul;

  • Optează pentru coșuri de reciclare centralizate care separă deșeurile. În acest mod, angajații vor fi mai atenți atunci când aruncă deșeurile și reciclarea lor va fi una mai ușoară.

De ce să lucrezi într-o clădire sustenabilă

Localizarea birourilor în clădiri sustenabile și eficiente energetic este una dintre principalele acțiuni care ar trebui implementate de către orice antreprenor. Pe lângă faptul că promovează existența unui mediu înconjurător sustenabil, reprezintă și o metodă eficientă de reducere a costurilor și, implicit, de creștere a profitului afacerii.

Iată beneficiile de care te poți bucura zi de zi atunci când îți desfășori activitatea într-o clădire sustenabilă, concentrată pe sănătatea și bunăstarea oamenilor:

  • productivitate crescută. Conform unui studiu efectuat de Harvard, angajații care lucrează în clădiri sustenabile au raportat o creștere cu 26% a capacităților de învățare și o scădere cu 30% a numărului de zile de concediu medical.

  • protecție sanitară asigurată de existența unor sisteme eficiente de purificare a aerului și a apei. Perioada de pandemie cu care toți ne-am confruntat în ultimii 2 ani ne-a demonstrat importanța protecției sanitare, nu numai în viețile personale, ci și la locul de muncă. Astfel, asigurarea unei protecții sanitare corespunzătoare a devenit una dintre prioritățile angajatorilor și, cu siguranță, aceasta va face diferența în atragerea și fidelizarea angajaților. Ca angajat, ai nevoie ca angajatorul să îți ofere siguranță, atât din punct de vedere al protecției sanitare, cât și din punct de vedere al culturii organizaționale.

  • posibilitatea de a petrece pauza de masă într-un context social favorabil oferit de restaurantele, cafenelele și spațiile verzi din dezvoltările imobiliare sustenabile, așa cum sunt cele din portofoliul One. Atunci când ai posibilitatea să-ți petreci pauza de masă în aer liber sau în cadrul unui restaurant sau al unei cafenele alături de colegi, cu siguranță te vei putea destinde mult mai repede decât în situația în care ți-ai petrece pauza de masă în birou sau la cantinele convenționale. Profitând de un asemenea beneficiu oferit de amplasarea strategică a locului de muncă într-o dezvoltare multifuncțională, nu numai că vei contribui la scăderea nivelului tău de stres, dar vei fi și mai productiv.

Sustenabilitatea în clădirile One și contribuția în procesul de reciclare

Sustenabilitatea în clădirile One și contribuția în procesul de reciclare

Pentru One United Properties, sustenabilitatea și contribuția la menținerea unui mediu înconjurător sănătos sunt principalele aspecte care stau la baza dezvoltărilor sale imobiliare. Astfel, anul trecut, aproximativ 65% din deșeurile generate pe cele nouă șantiere ale dezvoltărilor One United Properties au fost redirecționate, reutilizate, reciclate sau reconvertite, în loc să fie aruncate la groapa de gunoi.

Există deja numeroase companii care au implementat strategii sustenabile de reducere a amprentei de carbon și a consumului de materiale naturale. De exemplu, Green Group, grupul de reciclare din care fac parte opt companii ce activează pe piața reciclării și managementului deșeurilor din România și Europa de Est, și-a relocat biroul în clădirea One Tower, parte a dezvoltării multifuncționale One Floreasca City. Această decizie a fost luată în baza multiplelor acreditări de sustenabilitate, atât în ceea ce privește performanțele de mediu, cât și din perspectiva măsurilor de siguranță pentru cei care își desfășoară activitatea în clădire.

Prin folosirea materialelor de construcție de lungă durată, care pot servi mai multor scopuri, clădirile sustenabile asigură performanță constantă într-un mediu sustenabil, atât rezidenților, cât și angajaților care își desfășoară în ele activitatea.

Iată ce alte tehnologii sunt implementate în clădirile sustenabile One:

  • uși și ferestre izolate cu materiale premium, pentru a preveni pierderea de căldură pe timpul iernii și pentru a reduce necesitatea folosirii aerului condiționat pe timpul verii;

  • termostate inteligente care funcționează cu ajutorul rețelei Wi-Fi;

  • ferestre solare cu celule speciale care transformă lumina soarelui în energie;

  • sistem de recuperare a energiei produse de ventilatoare, aparate de aer condiționat și lifturi.

👉 Descoperă One Peninsula, dezvoltarea imobiliară care beneficiază de unul dintre cele mai eficiente și curate sisteme energetice din perspectiva mediului înconjurător, care reduce semnificativ costurile pentru încălzirea și răcirea spațiilor.

Schimbările climatice, consumul de resurse și gestionarea apei sunt toate probleme de mediu ce trebuie luate în considerare atunci când îți dorești să contribui la sustenabilitatea mediului înconjurător. Acestea pot fi combătute prin implementarea unor soluții eficiente și sustenabile care să ajute mediul, de la colectarea selectivă a deșeurilor până la acțiunile sustenabile promovate la locul de muncă.

Sursă foto: shutterstock.com