Pe măsură ce marile orașe devin tot mai aglomerate în urma migrației din zona rurală către mediul urban, localitățile mici rămân pustii, iar economia, în lipsa forței de muncă, intră în declin. Autoritățile din mai multe părți ale lumii au gândit programe menite să atragă noi locuitori, fiind dispuse chiar să îi plătească pentru a se muta acolo. Bineînțeles, trebuie să îndeplinești anumite condiții pentru a fi eligibil. Și asta pentru că, în funcție de nevoile locului, se caută persoane cu anumite ocupații și sunt preferate, cum e de așteptat, cuplurile tinere sau familiile cu copii.

În Statele Unite există o multitudine de orașe care urmează acest sistem. Orașul Tulsa din Oklahoma îi primește pe cei interesați de o relocare nu doar cu brațele deschise, ci și cu granturi de până la 10.000 de dolari. Banii sunt oferiți prin programul Tulsa Remote. În plus, sunt oferite și birouri, în paralel cu accesul gratuit la evenimentele de networking. Minnesota, Alaska sau Vermont oferă opțiuni similare. Dacă în orașul Bemidji din Minnesota poți primi un sprijin de circa 2.500 de dolari și accesul la un spațiu de co-working, o relocare în Alaska îți poate asigura suma de 1.600 de dolari pe an doar pentru a locui acolo, iar autoritățile din Vermont sunt dispuse să ofere 10.000 de dolari plătiți pe durata a doi ani pentru a-ți face acomodarea mai ușoară. Trebuie să fii sigur însă că îndeplinești criteriile cerute, cum ar fi să ai minimum 18 ani. Printre condiții se numără și deținerea unui permis de ședere și de muncă în SUA.

Nici Europa nu duce lipsă de țări care așteaptă rezidenți. Cu doar 80 de locuitori, insula greceasca Antikythera caută noi rezidenți, fiind dispuse să ofere pământ, o casă și un ajutor lunar de 565 de dolari pentru primul an.

Italia a mers chiar mai departe, lansând inclusiv un program prin care poți cumpăra case abandonate cu doar un euro, unele la mai puțin de 50 de kilometri de malul mării. Proprietarii interesați trebuie să ia totuși în calcul taxele administrative și notariale și costul renovării, printre altele. Calabria, Sicilia, Lazio sau Sardinia se numără printre provinciile care oferă această oportunitate. Iar dacă vorbim de schema clasică de ajutor pentru noii rezidenți, opțiunile sunt variate. Orașul medieval Candela din regiunea Apulia, de pildă, oferă persoanelor singure ajutoare de 800 de euro, suma crescând la 1.200 de euro pentru cupluri și 2.000 de euro pentru familii. Condiția pentru a primi finanțarea este dovada unui salariu de minimum 7.500 de euro pe an. Și Calabria oferă generoasa sumă de până la 28.000 de euro, în tranșe de 800-1.000 de euro pe parcursul a trei ani. Suma poate fi primită și integral dacă ești gata să pui aici bazele unei afaceri, fie ea un restaurant, un B&B sau un magazin. Regiunea viniviticolă Toscana e la rândul său pe listă, cu granturi de 200 de euro sau acoperirea a jumătate din chirie în primele două-șase luni de la relocare. Poate părea puțin, dar lucrurile se schimbă când vei vedea că există opțiuni de chirie chiar și la 200 de euro pe lună.

Iar dacă ai mai puțin de 45 de ani și preferi peisajele alpine ale Elveției, vestea bună e că sate elvețiene precum Albinen oferă granturi chiar și de 25.000 de franci/adult și 10.000 de franci/copil pentru relocare. Eligibili sunt însă doar cetățenii elvețieni, persoanele care au permis de reședință categoria C sau cele căsătorite cu un cetățean elvețian. Angajamentul celor care vor beneficia de ele trebuie să fie cât se poate de serios, deoarece noilor rezidenți li se cere să își asume faptul că vor rămâne acolo cel puțin un deceniu. Banii sunt plătiți chiar de locuitorii din Albinen, așa că, în cazul în care vrei să pleci înainte de încheierea celor zece ani, trebuie să le achiți suma primită.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele independent.co.uk, businessinsider.com, swissinfo.ch și 1eurohouses.com.