Scopul

Dacă în timpul regimurilor totalitare sub care România s-a aflat între anii 1947-1989 scopul construirii blocurilor era crearea cât mai multor spații de locuit pentru muncitori și ridicarea proletariatului, după modelul altor state comuniste, arhitectura actuală pune accent pe stilul de viață al omului contemporan. La baza proiectelor de locuințe nu se mai află nevoia de a face demonstrații de putere cu scopul de a glorifica un regim politic, ci dorința de a crea ansambluri urbane funcționale, care să răspundă cerințelor celor ce trăiesc în secolul vitezei și să ofere rezidenților cel mai prețios bun: timpul. Astfel, oamenii nu mai au nevoie de o casă care să le ofere doar un spațiu de locuit, ci se caută integrarea în cadrul ansamblurilor a celor mai comune puncte de interes (magazine, saloane de înfrumusețare, restaurante, farmacii etc.). În acest sens, companiile imobiliare au început dezvoltarea de proiecte multifuncționale, rezidențiale, comerciale și de birouri, cum e cazul complexului One Floreasca City. De asemenea, dacă în trecut accentul nu era pus pe proprietatea privată, ba din contră, astăzi o locuință are și rolul de a reflecta statutul și personalitatea proprietarilor.

Arhitectura

În timp ce în perioada comunistă accentul era pus strict pe funcționalitate, și aceea restrânsă la cel mai de bază nivel, estetica nejucând niciun rol în planurile arhitecturale ale șirurilor de blocuri înălțate, astăzi designul clădirilor, în principal, și al locuințelor individuale, în particular, reprezintă unul dintre cele mai importante atribute ale noilor proiecte. Înfățișarea simplistă a clădirilor gri este înlocuită de designuri nonconformiste, iar betonul și cărămida sunt completate sau înlocuite de materiale sustenabile, reciclate sau reciclabile, un alt aspect important fiind construirea unor clădiri eficiente energetic. Compartimentarea apartamentelor este și ea diferită, în multe locuințe predominând acum trendul open space, cu scopul de a fluidiza spațiul și lumina încăperea, dar și pentru a facilita comunicarea între membrii familiei și maximizarea timpului petrecut împreună cu cei dragi. În plus, în cazul locuințelor premium, un accent deosebit e pus pe crearea spațiilor comune, de la lobby-uri impresionante la oaze verzi amenajate în cadrul teraselor spațioase de pe acoperiș și în jurul ansamblurilor rezidențiale.

Amplasamentul

În timp ce în trecut primele zone vizate pentru ridicarea blocurilor de locuit erau cele industriale, pentru a maximiza timpii de funcționare a fabricilor, astăzi se iau în calcul pentru noile construcții, mai ales în cadrul ansamblurilor rezidențiale de lux, zonele aflate în apropierea parcurilor, a centrelor comerciale și a restaurantelor intens frecventate, pentru a asigura locuitorilor posibilitatea de a se destinde în natură și de a avea o viață socială intensă în afara programului de lucru.

Raportarea la trecut

Înainte de ’89 au avut loc numeroase demolări ale caselor interbelice și a altor clădiri de patrimoniu, chiar și din centrul Capitalei, lângă marile bulevarde pe care aveau loc defilările regimului. Arhivele Statului, Spitalul Brâncovenesc sau Biserica Spirea Veche sunt doar câteva exemple de clădiri valoroase, distruse în acele vremuri. În alte cazuri, cartiere întregi au fost înlăturate pentru a face loc arhitecturii specifice ideologiei comuniste (cum e cazul dealului pe care a fost construită Casa Popurului, în prezent Palatul Parlamentului). Prin comparație, acum multe monumente istorice beneficiază de investiții importante din partea dezvoltatorilor pentru a fi conservate, dar și pentru a fi incluse din nou în circuit, cum e cazul celebrei case Braikoff, viitoare One Athénée, achiziționată și care va fi restaurată de One United Properties.

Pentru realizarea acestui articol au fost folosite informații disponibile pe historia.ro, dilemaveche.ro și digi24.ro.