1459

Întâlnim prima atestare documentară în care apare numele de București, într-un hrisov emis de domnitorul Vlad Țepeș.

1659

Bucureștiul devine, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica, Capitala Țării Românești. Orașul va beneficia, cu această ocazie, de o serie de lucrări de reconstrucție și dezvoltare. Tot acum se înalță o multitudine de biserici, ateliere și hanuri importante. Acestea vor fi grupate pe străzi individuale, precum Lipscani, Șelari, Covaci sau Gabroveni, numite, în vremea aceea, ulițe.

1679

De anul 1679 se leagă nu unul, ci două evenimente importante din istoria Capitalei. Vorbim aici de inaugurarea primei școli românești, la porunca domnitorului Șerban Cantacuzino, dar și de punerea în funcțiune a primei fabrici de postav. Tot atunci va fi pornit șantierul pentru construcția mânăstirii Cotroceni.

1761

Apare prima consemnare scrisă a tradiției conform căreia orașul a fost întemeiat de un cioban pe nume Bucur, regăsită într-un manuscris redactat de misionarul Blasius Kleiner. Potrivit documentului, denumirea de București ar fi fost, de asemenea, inspirată din numele acestuia.

1812

Încă funcțională, cea mai veche cafenea din Capitală, amplasată pe strada Covaci și intitulată sugestiv Cafeneaua Veche, este atestată documentar în 1812, deși fusese deschisă încă din 1781. Acesteia i-au trecut pragul personalități de seamă, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și regele Carol al II-lea.

1847

În acest an a avut loc aici cea mai mare calamitate abătută asupra orașului. E vorba de Focul cel Mare, un incendiu devastator, care a izbucnit pe 23 martie. Un număr de aproape 2.000 de clădiri au fost distruse (circa un sfert de oraș), în special din cea mai importantă zonă comercială a Bucureștiului. Incendiul, pornit din greșeală de un copil, care descărcase un pistol în direcția unui șopron cu fân, a putut fi stins abia după câteva săptămâni. Mărturie a acestui incident stă jurnalul poetului Anton Pann, care se găsește astăzi la Muzeul Naţional al Pompierilor. Reconstrucția orașului a fost posibilă prin donațiile mai multor domnitori și conducători ai vremii, din țară și din străinătate.

1862

Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, avea să îi aducă Bucureștiului, la trei ani distanță, statutul de capitală a Principatelor Unite, Cuza însuși spunând că nu e alt loc mai demn de acest nume decât „orașul Bucuresci”.

1864

Este înființată Universitatea din București, la dorința domnitorului Al. I. Cuza.

1869

Este inaugurată prima gară a Capitalei, Filaret, urmată la trei ani distanță de înființarea Gării de Nord.

1882

Se pune piatra de temelie a electrificării Capitalei, prin pornirea primelor centrale electrice ale orașului. De acestea beneficiau Palatul Cotroceni și Palatul Regal, situat pe Calea Victoriei. În același an este inaugurată, la data de 1 decembrie, Bursa de Valori București. Instituția avea să își întrerupă activitatea între anii 1945-1995.

1918

Cu prilejul Marii Uniri de la 1 decembrie și a eliberării Bucureștiului de sub ocupația germană, Regele Ferdinand și Regina Maria se întorc triumfători în Capitală, alături de generalul Henri Berthelot și armatele aliate.

1948

Este inaugurat Aeroportul Băneasa, în timp ce Aeroportul Internațional Henri Coandă ia naștere abia în 1970.

1955

Ia naștere Televiziunea Română. Prima demonstrație de televiziune fusese însă făcută, încă din 1937, de către inginerul Cristian Musceleanu.

1979

La data de 19 noiembrie, primul tren de metrou părăsea depoul Ciurel și se îndrepta spre stația Semănătoarea pentru a prelua primii călători, la trei zile după punerea în funcțiune a primului tronson.

1989

Pe străzile Capitalei au loc manifestații puternice, iar locuitorii se poziționează în fața Comitetului Central al Partidului Comunist, mobilizare care îl va forța pe dictatorul Nicolae Ceaușescu să părăsească sediul, apropiindu-se astfel finalul regimului comunist din România.

1999

Este deschis primul mall din București. În prezent, numărul mallurilor și al centrelor comerciale din Capitală a crescut la peste 20.

2007

Încep lucrările de reabilitare în Centrul Vechi, zonă care adăposește la fiecare pas mărturii ale trecutului.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe historia.ro, mediafax.ro, jurnalul.ro și wikipedia.org. Credit foto: outchill.