Ne dăm seama, astfel, că timpul a devenit, cu adevărat, una dintre cele mai importante resurse ale vremurilor actuale. Dar nu știm ce să facem pentru a-l economisi și maximiza, astfel încât weekendurile să nu mai fie zilele în care rezolvăm toate problemele acumulate de-a lungul săptămânii de lucru, ci binemeritata pauză în care să ne relaxăm și să ne reîncărcăm bateriile. Un răspuns este dat de conceptele imobiliare multifuncționale.

Dezvoltările imobiliare de acest timp includ cele mai frecvente facilități și servicii de care avem nevoie în viața de zi cu zi, de la clădiri de birouri, apartamente și magazine, la școli, cabinete medicale, saloane de înfrumusețare și spații destinate activităților de divertisment, precum săli de cinema sau teatre. Înainte de a le descoperi avantajele, haideți să aruncăm o privire în trecut, pentru a vedea când a apărut acest concept.

Deși am fi, poate, tentați să credem că reprezintă un trend al arhitecturii moderne, dezvoltările multifuncționale își au originile chiar în Antichitate. În Roma, unul dintre cele mai importante leagăne ale civilizației, constructorii și arhitecții vremii obișnuiau să conecteze clădiri esențiale ca locuințe, magazine, școli, biblioteci și facilități administrative în jurul piețelor în care se desfășurau cele mai importante evenimente ale cetății.

Secole mai târziu, Revoluția Industrială a adus schimbări importante, impunând noi reglementări referitoare la amplasamentul și întrebuințarea clădirilor. În plus, răspândirea la scară largă a automobilelor a facilitat deplasarea către locul de muncă sau alte destinații, nemaifiind nevoie ca oamenii să aleagă locuința în funcție de factorul „proximitate”.

Acum însă, odată cu agravarea schimbărilor climatice, migrația din mediul rural spre cel urban, care a dus la supraaglomerarea orașelor, costurile crescute ale carburantului sau ale utilităților și nu numai, dezvoltatorii imobiliari se întorc la vechea soluție a clădirilor care pot integra facilități multiple.

Ca structură, una dintre cele mai frecvente forme folosite în construcția lor este cea verticală. De obicei, formula la care se recurge este amenajarea de locuințe sau camere de hotel la nivelurile superioare, parterul fiind rezervat spațiilor de birouri și unităților de retail, în timp ce subsolul include parcări sau accesul către mijloacele de transport în comun.
O altă formă de amenajare des întâlnită este cea orizontală. Aici vorbim de micro-orașe care au ca punct central o grădină sau o zonă open space, în jurul căreia sunt ridicate clădiri ce servesc nevoilor comunității.

Avantajele acestor tipuri de clădiri sunt multiple. Unul dintre ele implică economisirea: atât de timp, cât și de bani, deoarece avem nevoie de ambele pentru orice drum pe care îl facem pentru a ne rezolva o problemă.

Al doilea avantaj pe care îl putem menționa este cel al sustenabilității. Ne deplasăm mai puțin, poluăm mai puțin. Tot aici putem vorbi și de eficiența energetică, care este, la rândul său, un factor-cheie în protejarea mediului înconjurător. O clădire multifuncțională cu certificare verde înseamnă un consum redus de energie, dar și un mediu mai sănătos pentru rezidenți și angajați.

Siguranța este, de asemenea, un factor important, deoarece aceste tipuri de ansambluri includ servicii de securitate sau tehnologii moderne pentru un control mai bun al persoanelor care au acces în interior.

Nu în ultimul rând, amintim de factorul social. Dezvoltările imobiliare multifuncționale facilitează apropierea dintre membrii comunității, deoarece le oferă teme de discuție și, în unele cazuri, chiar spații de lucru comune, ocazia de a interacționa mai des și de a se simți mai în siguranță știind că locuiesc în același mediu.

Clădirile cu întrebuințări multiple sunt răspândite în toată lumea. Complexul Vía Vallejo din Mexic, de pildă, oferă servicii rezidențiale, comerciale și medicale, incluzând de asemenea și un hotel. Arhitecții au amenajat, de asemenea, fântâni, terase și alei pentru a crea un mediu îmbietor.

Un alt exemplu vine din Japonia, din orașul Nagoya. Proiectul JR Towers include un hotel și un centru de conferințe cu spații de birouri, având și acces direct către mijloacele de transport în comun. Cele trei turnuri împart și un spațiu comun de unde există acces către o stradă suspendată cu facilități de retail și o priveliște panoramică asupra orașului.

În orașul olandez Nunspeet, firma de arhitectură BDG Architecten a decis să transforme o fostă fabrică de vopsea, Veluvine, într-o clădire multifuncțională. Aceasta oferă, printre altele, o școală, teatru, cinema, o bibliotecă publică, un centru educațional și o cafenea.

În România, One United Properties a ales, de asemenea, pentru amenajarea unui proiect mixt, o fostă platformă industrială abandonată. Proiectul One Floreasca City, care include atât o componentă rezidențială – One Mircea Eliade, cât și una de birouri – One Tower, alături de facilități de retail, a fost dezvoltat pentru a reda comunității o zonă abandonată, devenită acum una plină de viață. Un alt proiect din categoria dezvoltărilor multifuncționale, inclus în portofoliul companiei, este One Cotroceni Park. Și aici, dezvoltatorul a avut ca obiectiv concentrarea în același concept a unei varietăți de beneficii, în cadrul unei locații strategice. Conceput ca un adevărat oraș în oraș, One Cotroceni Park va oferi numeroase facilități de care se vor bucura cei care lucrează sau vor locui aici, precum zone verzi, piste de alergare în aer liber, o serie de restaurante, cafenele, baruri și magazine, cinema, farmacie, servicii de curățătorie/spălătorie, piscină, facilități educaționale, dar mai ales – apartamente de locuit exclusiviste și birouri dinamice.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe urban-hub.com și archdaily.com.