Ce este managementul performanței?

Managementul performanței se numără printre cele mai importante procese de HR, datorită implicațiilor pe care le are în dimensiunile vieții organizaționale. Astfel, datorită acestui concept, o companie poate să își creeze o scală corectă a valorilor, poate să distribuie beneficiile după merit, pentru a obține echitate internă, poate să recunoască și să încurajeze performerii, poate să motiveze eficient angajații și multe altele. Pe scurt, managementul performanței înglobează procesele de HR pentru a îmbunătăți performanța angajaților, fiind, astfel, un mănunchi de procese diferite la prima vedere, dar convergente.

Care sunt funcțiile managementului performanței?

Managementul performanței îndeplinește numeroase funcții care ajută compania să funcționeze cât mai bine. Cele mai importante funcții ale managementului performanței sunt:

  • măsurarea performanței angajaților: individual, la nivel de echipă, la nivel de departament și la nivel de companie;

  • ajută la distincția dintre efort și rezultat;

  • recunoaște meritele și contribuțiile individuale și ajută la stabilirea recompensei adecvate pentru fiecare angajat, fără a fi afectată echitatea internă;

  • ajută la identificarea ariilor și oportunităților de dezvoltare personală și profesională ale angajaților evaluați în ceea ce privește performanța;

  • pe baza managementului performanței, se pot lua cele mai importante decizii legate de personal: demiteri, penalizări, promovări și așa mai departe.

Care sunt beneficiile managementului performanței?

Implementarea unui sistem de management al performanței are numeroase beneficii:

  • angajații vor fi mai eficienți, având posibilitatea de a înțelege direcțiile pe baza cărora lucrează și scopul acțiunilor lor;

  • se vor trasa obiective mai clare și se pot măsura rezultatele obținute;

  • se vor oferi servicii de calitate superioară;

  • deciziile în ceea ce privește personalul vor fi mai ușor de luat;

  • angajații vor fi mai motivați, având în vedere că vor beneficia de direcții clare pentru a fi ajutați să evolueze;

  • ajută la consolidarea brandului de angajator.

Cum poți dezvolta un sistem de management al performanței?

Dezvoltarea unui sistem de management al performanței este complexă, având în vedere toate procesele implicate. Înainte de a dezvolta și implementa managementul performanței în compania ta, ar fi bine să te asiguri că ai îndeplinit următoarele condiții:

  • obținerea susținerii top managementului pe termen lung, cu o abordare pozitivă, pentru creșterea performanței și sprijinirea angajaților;

  • alinierea acțiunilor la cultura organizațională, având în vedere valorile și misiunea companiei;

  • stabilirea unei strategii de comunicare cu angajații, astfel încât să le poți oferi și să primești, la rândul tău, feedback;

  • gândirea unor obiective realiste: pe termen scurt, mediu și lung;

  • testarea unui proces simplu, care va fi primul pas spre integrarea sistemului de management al performanței în companie.

Pentru ca sistemul de management al performanței să funcționeze, toți angajații trebuie să înțeleagă utilitatea lui și să participe în mod activ la toate acțiunile ce vor avea loc. Aici intervine rolul strategiei de comunicare cu angajații.

Bineînțeles, te poți ajuta și de tehnologie, având în vedere că se găsesc numeroase softuri care îți permit implementarea managementului calității și supravegherea proceselor.

Aspecte de care să ții cont pentru ca sistemul de management al performanței să nu eșueze

La fel precum în cazul tuturor proceselor dintr-o companie, pentru ca sistemul de management al performanței să nu eșueze, este nevoie să îl supraveghezi constant și să implementezi anumite măsuri care să îl regleze. În cele ce urmează, îți prezentăm principalele aspecte de care să ții cont pentru ca sistemul de management al performanței să nu eșueze.

  • Verifică în mod constant legătura dintre strategia implementată și acțiunile executate: dacă angajații nu înțeleg exact ce acțiuni au de întreprins și li se atrage atenția că au greșit, s-ar putea să se demotiveze și să nu își mai atingă obiectivele, ceea ce va afecta și bunul mers al companiei.

  • Este necesar ca evaluarea angajaților să se efectueze diferențiat, pentru că, altfel, pot apărea rezultate asemănătoare, nu se mai pot cuantifica performanțele și nu se pot corecta rezultatele mai puțin bune.

  • Pentru a atinge performanța, este necesar ca în companie să se poată comunica în mod eficient și deschis. Astfel, se vor evidenția punctele slabe și se vor corecta imediat.

  • Unii angajați se pot simți demotivați și se pot gândi la demisie: acest lucru se observă în special la angajații cu vechime, care se pot plafona. Soluția? Găsirea unor soluții pentru a-i ajuta să se dezvolte atât personal, cât și profesional. Astfel, își vor regăsi motivația.

  • Nu este în regulă ca responsabilitatea să fie în grija unui singur departament. Fiecare angajat este responsabil de bunăstarea companiei și de evoluția acesteia, având în vedere că este o situație din care și el va avea de câștigat.

👉 Ești în căutarea unui spațiu de lucru situat într-o zonă excelentă din București și nu știi exact ce să alegi? Atunci optează pentru One Cotroceni Park. Este situat într-o zonă unde se regăsesc atât clădiri de birouri și spații comerciale, cât și alte unități rezidențiale. De asemenea, din acea zonă se poate ajunge destul de repede oriunde în București și chiar și la Autostrada București-Pitești.

Legătura dintre performanța angajaților și spațiul de lucru

Știai că un spațiu de birouri adecvat poate ajuta angajații să facă performanță? O strategie de business performantă este bazată pe conceptul de people centricity. Cum poate fi definit acesta? Ca un spațiu în care nevoile și aspirațiile angajaților sunt tratate cu foarte mare importanță, astfel încât aceștia să aibă rezultate.

Astfel, din managementul performanței face parte și un spațiu de lucru care poate motiva atât munca individuală, cât și pe cea în echipă, creativitatea și productivitatea angajaților. Managerii moderni iau foarte în serios sprijinirea angajaților pentru a deveni cele mai bune versiuni ale lor și pentru a obține rezultate foarte bune, ceea ce va contribui și la creșterea performanței companiei. Un bun manager va transmite angajaților așteptările lui și îi va coordona, organiza și le va oferi traininguri de calitate, astfel încât să se perfecționeze.

În ceea ce privește spațiul efectiv de lucru, știai că spațiile flexibile de birouri ajută extrem de mult performanța în companie? The ONE reprezintă primul concept românesc de spații de birouri flexibile, care se regăsesc în dezvoltarea One Tower din București. Ce presupun aceste spații flexibile? Birouri private personalizate, săli de conferință dotate cu tehnologii de ultimă oră, business lounge, skybar cu priveliște panoramică și un lucru extrem de interesant: primul simulator de golf dintr-o clădire de birouri.

Birouri private personalizate

Birourile flexibile au apărut ca urmare a nevoilor companiilor de a-și reduce spațiul permanent și de a închiria spații în zone apropiate de locuințele angajaților. Astfel, angajații pot ajunge mai repede la locul de muncă și se bucură de condiții excelente de lucru, personalizate conform nevoilor lor.

De asemenea, spațiile de birouri concepute ca hub-uri creative sunt o alegere foarte bună pentru a crește performanța angajaților și, prin urmare, și pe cea a companiei. Birourile au un design contemporan, completat de o atmosferă modernă, rafinată și primitoare. Un astfel de hub creativ se regăsește în cadrul One Herăstrău Towers și este actualul sediu general al companiei Thematic Channels, un spațiu de lucru confortabil și care încurajează spiritul creativ. Momentan, spațiile de birouri din One Herăstrău Towers și One Tower sunt 100% închiriate, însă le poți avea în vedere când se vor elibera.

👉 O bună alternativă pentru spațiile de birouri One Herăstrău Towers și One Tower este One North Gate. Această dezvoltare de birouri este situată în zona de nord a orașului, , cu acces rapid către Centrul Comercial Promenada, zona Pipera sau autostrada A3, oferind toate condițiile angajaților care ar putea lucra de aici.

Acestea fiind spuse, nu uita că managementul performanței este în strânsă legătură și cu spațiul în care se desfășoară activitatea companiei.

Sursa foto: One.ro