Collage house

„Mozaicul” de materiale reciclate folosite la construcția Collage house din Mumbai, India, este alcătuit dintr-o multitudine de uși, ferestre, podele, grinzi, ba chiar și coloane de piatră vechi de un secol. Reședința spațioasă numără cinci dormitoare și un număr egal de băi, fiind proiectată cu scopul de a găzdui patru generații. Locuința dispune, de asemenea, de un rezervor de apă subteran și o grădină cu pavilion amenajată pe acoperiș.

The Governor

Construită cu ajutorul a 15 tone de deșeuri și moloz, reședința The Governor a fost proiectată de biroul de arhitectură Architectuur Maken în Rotterdam, Olanda. Pentru fabricarea cărămizilor s-au folosit resturi de ceramică, sticlă și lut, aduse de peste granițe de către firma olandeză StoneCycling. Construcția include o bucătărie și un spațiu de servire a mesei amenajate la parter, și o toaletă și un birou amplasate la primul nivel. La etajul al doilea a fost proiectat livingul, iar ultimul nivel dispune de un dormitor și o terasă pe acoperiș.

Earthship

Pentru cei dornici să investească într-o locuință prietenoasă cu mediul, locuințele sustenabile cunoscute ca Eartships, din Taos, New Mexico, reprezintă o opțiune potrivită. Sunt, totuși, și cam costisitoare, deoarece o singură casă are un preț de circa jumătate de milion de dolari. Pentru această sumă proprietarul va primi însă nu doar o simplă locuință, ci o casă autosustenabilă cu două camere și două băi, construite preponderant din sticlă reciclată. Proprietatea include și o seră, un garaj proiectat pentru mașinile electrice și un iaz cu pești care facilitează creșterea unei alte grădini de legume.

Cabana Floripa

Mai multe case demolate au renăscut sub forma unei case în copac – Cabana Floripa, situată în insula Santa Catarina din Brazilia. Pentru construcția sa au fost folosite bucăți de sticlă, fragmente de plăci ceramice și grinzi de lemn vopsit. Proprietatea, care are capacitatea de a găzdui până la cinci persoane, poate fi închiriată pe platforma Airbnb.

Infiniski Manifesto House

Proiectată de James & Mau Architecture, Infiniski Manifesto House include la rândul său o multitudine de materiale reciclate. Amintim, aici, atât de aluminiul, fierul și lemnul al căror aspect a fost schimbat cu ajutorul vopselurilor ecologice, cât și de celuloza folosită la izolații.

The Bottle Houses

Peste 25.000 de sticle colorate au fost folosite pentru construcția proiectului realizat de Édouard Arsenault în Insula Prince Eduard, intitulat sugestiv „The Bottle Houses”. După aproape patru ani de lucrări, folosind sticle adunate din comunitate, el a finalizat casa, capela și taverna, devenite în prezent atracție turistică.

Container Guest House

Containerele de marfă și-au dovedit deja utilitatea în proiectarea rapidă a unor locuințe la costuri mici. Aceasta a fost și opțiunea folosită de firma Poteet Architects la dorința unui client, pentru proiectarea locuinței acestuia din San Antonio, Texas. Pentru amenajarea terasei au fost folosite sticle de suc reciclate, iar fundația a fost construită cu ajutorul unor vechi stâlpi de telefon. Apa murdară este, de asemenea, folosită cu înțelepciune, fiind filtrată pentru a putea uda grădina de pe acoperișul micii locuințe.

Recycled House

Pentru garsoniera din Charlottesville, Virginia, construită cu materiale reciclate, a fost nevoie de multă răbdare. Și asta pentru că materialele necesare au fost strânse în decursul a șase ani. Acestea au o proveniență diversă – un garaj, o veche moară de bumbac, dar și un fost conac. Deși de mici dimensiuni, proprietatea poate acomoda simultan șase persoane. Curioșii o pot închiria pentru aproximativ 250 de dolari pe noapte.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe cbsnews.com și greendiary.com.