Forum Istanbul, Istanbul, Turcia

Cu Marele Bazar, vizitat anual de milioane de turiști, și arta negoțului care le curge prin vene, turcii se mândresc și cu unele dintre cele mai mari centre comerciale moderne din lume. Dintre acestea amintim de Forum Istanbul, cel mai mare mall din Turcia și, prin prisma amplasării pe partea europeană a Istanbulului, și de pe bătrânul continent. Cu o suprafață totală de 495.000 de metri pătrați și o suprafață închiriabilă de 175.000 de metri pătrați, aici își împart clienții circa 270 de magazine. Înainte de deschiderea sa în 2009, Istanbul Cevahir era cel mai mare centru comercial al țării. Acesta din urmă deține peste 340 de magazine, în jur de 50 de restaurante și se apropie ca suprafață totală de primul, întinzându-se pe 420.000 de metri pătrați.

Dubai Mall, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Poartă de intrare spre Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, Dubai Mall se întinde pe nu mai puțin de 502.000 de metri pătrați și dispune de peste 14.000 de locuri de parcare și circa 1.200 de magazine. Centrul comercial deschis în toamna anului 2008 găzduiește totodată și cel mai mare acvariu interior din lume, alături de 120 de restaurante și cafenele,  22 de săli de cinema și un hotel de 5 stele cu infinity pool.

SM Mall of Asia, Metro Manila, Filipine

Inaugurat in primăvara anului 2006 și întins pe o suprafață totală de peste 430.000 de metri pătrați, SM MoA are, cu siguranță, câteva elemente care îl diferențiază de un centru comercial obișnuit, lăsând la o parte suprafața uriașă. Vorbim aici de un patinoar de dimensiuni olimpice, unul dintre cele mai mari ecrane 3D din lume al cinematografului IMAX și un tramvai intern cu ajutorul căruia te poți deplasa între magazine pentru o sesiune de shopping mai confortabilă.

New South China Mall, Dongguan, China

New South China Mall are o suprafață închiriabilă brută de peste 660.000 de metri pătrați și până de curând a fost cunoscut și ca cel mai mare mall-fantomă din lume, pentru că timp de mulți ani a rămas, în proporție de 99%, neocupat, deși a beneficiat de o investiție inițială de 1,3 miliarde de dolari. Deschisă în 2005, unitatea a fost împărțită în șapte zone principale, fiecare incluzând diferite replici ale obiectivelor din marile orașe europene și nu numai. Astfel, poți găsi aici atât o replică a Arcului de Triumf din Franța, cât și un canal venețian cu gondole. Mall-ul are capacitatea de a găzdui în jur de 2.350 de magazine, iar din 2008, în urma unor renovări, spațiile comerciale vacante au început, treptat, să se ocupe.

Mall of America, Minnesota, Statele Unite

Cel mai mare centru comercial din Statele Unite are o istorie de peste trei decenii, fiind deschis în anul 1992. Acesta are o suprafață de aproximativ 500.000 metri pătrați și un număr de 520 de spații comerciale. Anual, este vizitat de peste 40 de milioane de persoane. Proprietarul unității este grupul Triple Five, care deține și al doilea cel mai mare mall din State, American Dream, inaugurat în urmă cu doi ani.

Aviapark, Moscova, Rusia

Un alt centru comercial notabil pentru Europa este mallul rusesc Aviapark, întins pe aproximativ 390.000 de metri pătrați. Acesta a fost inaugurat în urmă cu 6 ani și este structurat pe șase etaje. Ca și Mall Dubai, Aviapark dispune de un acvariu interior spectaculos, inclus în Cartea Recordurilor cu titlul de cel mai mare acvariu cilindric din lume.

Central Plaza Westgate, Nonthaburi, Thailanda

În urmă cu câțiva ani, aglomeratul Bangkok deținea cel mai important centru comercial al țării, cu mallul CentralWorld, deschis în 1990. În 2005 însă, odată cu inaugurarea Central Plaza Westgate, întins pe o suprafață comercială de peste 550.000 de metri pătrați, acest record a fost transferat către provincia Nonthaburi.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele Wikipedia.org, touropia.com și 28degreescard.com.