Cât de importantă este lumina în designul interior?

Iluminatul potrivit adaugă o altă dimensiune unui spațiu, dând viață unui proiect de design interior. Iluminarea excelentă creează adâncime și înălțime, locuri confortabile și atrage atenția asupra unor zone impresionante. Totul este despre echilibrul dintre lumină și umbră și despre aducerea de energie nouă într-un interior. Iluminatul este la fel de important ca orice alt element al designului. Iluminarea bună schimbă și transformă un spațiu, indiferent că vorbim de lumină artificială sau de lumină naturală.

Importanța luminii naturale în designul interior al apartamentului tău

Lumina naturală este un factor crucial pentru toți designerii de interior. Aceștia vor monitoriza modul în care lumina naturală intră în fiecare spațiu și felul în care aceasta va influența locul. Într-un spațiu de locuit cu ferestre mari, lumina zilei va fi vedeta, mai ales în zilele însorite. Următorul pas este să te gândești cum să gestionezi lumina artificială, pentru diferite activități pe parcursul zilei. O după-amiază gri din Londra va necesita o iluminare diferită față de o dimineață însorită și strălucitoare din Dubai.

Luminile arhitecturale joacă un rol important, acolo unde există lumină naturală. Folosește-le pentru a lumina rafturile întunecate, pentru a adăuga strălucire unei zone de activitate sau pentru a evidenția lucrări de artă. Benzile liniare cu LED-uri vor aduce căldură tâmplăriei și caracteristicilor cheie din camera ta, putând fi folosite în completarea luminii naturale. Soluția cheie este gestionarea opțiunilor de iluminare pentru diferite momente ale zilei, folosind o combinație de lumină naturală și lumină artificială. Putem avea opțiuni prestabilite pe un comutator, pentru a obține rezultate optime.

👉 Unul dintre avantajele apartamentelor One, aflate în portofoliul Skia Real Estate, este că ele dispun de multe ferestre generoase, care lasă să pătrundă lumina naturală și îți fac viața mult mai ușoară, când vine vorba de ales soluții pentru iluminat. Acum că ești norocosul beneficiar al unuia dintre aceste apartamente, descoperă o serie de sfaturi de design interior pentru locuintele cu ferestre mari.

Importanța luminii artificiale în designul interior al apartamentului tău

Lumina artificială creează stimulare vizuală – suntem întotdeauna atrași de cel mai luminos punct dintr-o cameră, așa că o folosim pentru a accentua caracteristicile specifice ale spațiului. Într-o bucătărie, acestea ar putea fi florile de pe masă, pe care le poți evidenția. De asemenea, poți pune accentul pe marginile camerei, pentru a lărgi perspectiva. Poți adăuga lumină subtilă suprafețelor verticale, cum ar fi dulapurile sau dressingurile, folosind lumini perimetrale, care vor crea lumină reflectată de pe aceste suprafețe. Lumina difuză este folosită, în general, pentru un sentiment de căldură. O schemă bine concepută și variată de iluminare artificială va adăuga luminozitate, momente de dramă, straturi și profunzime în designul interior al locuinței tale.

👉 Un design interior spectaculos integrează obiecte de mobilier, decorațiuni și surse de iluminat de calitate superioară. Din acest motiv, apartamentele din portofoliul Skia, care fac parte din dezvoltările rezidențiale One, beneficiază de un design contemporan gândit de Lemon Interior Design, cu linii fine, calitate și un aer timeless.

Tipuri de corpuri de iluminat necesare într-un apartament

Lumina potrivită în designul interior al locuinței face diferența, într-o casă modernă. Alegerea corpurilor de iluminat care asigură nivelul perfect de iluminare, potrivit decorului fiecărei încăperi, poate fi un lucru mai ușor de spus decât de făcut. Primul pas este să știi ce opțiuni ai la dispoziție.

  • Candelabrul

  • Lampa de podea

  • Veioza

  • Plafoniera

  • Pendulul

  • Aplica de perete

Candelabrul

Clasic și rafinat, va atrage toate privirile. Indiferent că optezi pentru unul cu brațe metalice rustice, cu abajur din material textil sau cu mărgele din sticlă, asigură-te că îl montezi la cel puțin 120 cm de tavan. Ceea ce înseamnă că este potrivit pentru camere cu înălțime generoasă.

Lampa de podea

Lampa de podea poate oferi lumină ambientală sau de accent, indiferent de camera în care o folosești. Este potrivită pentru living, dormitor, hol și este o piesă impozantă de decor, care va imprima culoare, textură și formă în casa ta.

Veioza

Un obiect de decor adorabil, funcțional, decorativ, care, prin forma și textura abajurului, poate face atmosfera mai mult sau mai puțin dramatică.

Plafoniera

Este potrivită pentru iluminarea ambientală în orice încăpere, inclusiv la exterior. Face minuni în camerele cu tavan jos sau în cele cu un decor subtil, minimalist.

Pendulul

Atârnat de cablu, lanț sau tijă, pendulul direcționează lumina în jos, pentru a lumina zone mai mici. Poți amplifica puterea de iluminare prin gruparea mai multor pendule, deasupra unei mese, ori pentru a delimita vizual două spații.

Aplica de perete

Aplicele de perete echilibrează sursele de lumină aeriene și fac ca spațiul să se simtă mai primitor și mai încăpător. Pentru că sunt corpuri de iluminat care se montează la nivelul ochilor, evită becurile expuse și lumina rece.

Tipuri de iluminat în designul interior

O schemă de iluminat de succes va avea întotdeauna un amestec de iluminat decorativ și iluminat arhitectural. Rezultatul fericit, un echilibru al luminii, este un mix de lumină ambientală, lumină de accent și iluminare arhitecturală.

Iluminatul funcțional

Iluminatul corect, dar și inteligent, este esențial pentru starea de spirit a locuitorilor casei tale. Din punct de vedere funcțional, este important să avem cantitatea suficientă de lumină (nici prea multă, nici prea puțină) în locul potrivit, în funcție de destinația fiecărei zone a locuinței. Este esențial ca, pentru zonele de activități (bucătărie, masă, birou etc.), să existe lumină directă, concentrată, iar pentru zonele de destindere, o lumină mai difuză, cu posibilitatea reglării intensității.

Iluminatul ambiental/decorativ

Iluminatul decorativ, cum ar fi un pendul dramatic sau o lampă de perete deosebită, face mai mult decât să adauge obiecte atractive de decor într-o cameră. Iluminatul ambiental este important, dar, pentru cele mai bune rezultate, combină-l cu elemente de iluminat arhitectural. Într-o după-amiază târzie și relaxantă, poți doar să aprinzi iluminatul decorativ, pentru a te uita la televizor sau pentru a citi la lumina lămpii. Alteori, vei avea nevoie de o combinație mai complexă de lumini.

Iluminatul arhitectural

Iluminatul arhitectural cuprinde o combinație de surse de iluminat plasate ascuns în arhitectură sau în tâmplărie. Spoturile sau luminile cu LED-uri sunt instrumente utile pentru a crea un spațiu atractiv, fiind folosite atât pentru a sublinia materialele, cât și pentru a oferi iluminare generală. Integrată în tâmplărie (rafturi sau dulapuri), această lumină oferă profunzime, zone de interes și straturi de lumină în jurul camerei.

👉 Îți dorești ca acțiunile tale să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător și iei mereu decizii cu scopul acesta în minte, așa că, inclusiv atunci când cumperi o locuință nouă, vrei să o faci într-un mod eco-friendly. One Cotroceni Park este una dintre dezvoltările rezidențiale ale One United Properties, care a primit certificarea Green Homes drept o garanție a sustenabilității. Acordată de Romania Green Building Council, această certificare atestă eficiența energetică și durabilitatea clădirilor, precum și faptul că acestea sunt prietenoase cu mediul.

Soluții de iluminat în funcție de tipul camerei

Atmosfera din fiecare cameră este influențată decisiv de alegerea corpurilor de iluminat, astfel încât intensitatea luminii, culoarea și direcția din care vine aceasta pot avea efecte semnificative asupra stării tale de spirit. Atât lumina naturală, cât și cea asigurată de diverse corpuri de iluminat contribuie la desfășurarea activităților în siguranță și confort. În plus, lumina potrivită poate ajuta la separarea zonelor dintr-o cameră și la punerea în valoare a decorațiunilor interioare și a corpurilor de mobilier.

  • Living

  • Bucătărie

  • Dormitor

  • Baie

Importanța luminii în designul interior al livingului

Fiind, de cele mai multe ori, cea mai generoasă încăpere a casei, livingul este foarte permisiv din punct de vedere al iluminatului. Asigură iluminatul general, apoi delimitează vizual zonele de activități din living, folosind sursele potrivite de lumină.

Lumina naturală în living

Ideal ar fi ca livingul să beneficieze de cât mai multă lumină naturală, având în vedere faptul că aici petreceți mare parte din timp. Pe lângă dimensiunea mare a ferestrelor, culoarea deschisă a pereților și a mobilierului este esențială în noile proiecte de design interior, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a reflecta lumina naturală. Coeficientul de reflexie a luminii poate varia de la 100% pentru alb pur, până la 0 la sută, pentru negru.

Lumina artificială în living

Odată ce ai ales un stil de design interior, poți alege corpuri de iluminat precum candelabre vintage, lustre moderne, plafoniere minimaliste sau scafe cu sursa de iluminat ascunsă. Pentru a te bucura de cel mai înalt grad de confort, poți lua în calcul acționarea acestor corpuri de iluminat prin intermediul variatoarelor (dimmer). Dacă ai un fotoliu lângă bibliotecă, unde te retragi atunci când citești, vei avea nevoie de o lumină clară, direcționată către acea zonă. Optează pentru o veioză pe raftul bibliotecii sau pe măsuța de alături ori pentru un lampadar sau o aplică de perete. Cu ajutorul luminii, poți și să pui în valoare opere artistice sau elemente de design ale mobilierului.

Importanța luminii în designul interior al bucătăriei

Bucătăria este al doilea punct de interes din locuința ta, fiind locul unde se unește întreaga familie pentru a găti și a servi masa, deci lumina pe care o primește este foarte importantă atât din punct de vedere funcțional, cât și din perspectiva stării de spirit.

Lumina naturală în bucătărie

Lumina naturală puternică aduce un plus de energie pozitivă atât în cadrul meselor restrânse, cât și al celor festive. Cunoaștem cu toții beneficiile pe care le are asupra sănătății noastre, influențând nivelul de vigilență, starea de spirit, productivitatea și somnul.

Lumina artificială în bucătărie

O variantă modernă și potrivită pentru bucătărie o reprezintă corpurile de iluminat suspendate. Aici este necesară o lumină ambientală concentrată pe zona de servit masa. De asemenea, sunt necesare și luminile de lucru, precum spoturile, care să ofere o lumină mai puternică deasupra zonei unde se pregătește masa.



👉 Descoperă apartamentele cu 2 camere aflate în portofoliul Skia Real Estate, dezvoltate de One United Properties și situate în clădiri certificate Green Homes.

Importanța luminii în designul interior al dormitorului

Într-adevăr, expunerea la lumina naturală asigură un somn mai odihnitor, iar pe termen lung, îmbunătățește sănătatea sistemului nervos. Însă e nevoie să te asiguri că în dormitor ai parte de lumină cât mai blândă, pentru dimineți relaxante.

Lumina naturală în dormitor

Lumina naturală în dormitor este binevenită pe parcursul zilei, însă, pentru un somn odihnitor, asigură-te că dotezi ferestrele cu draperii, storuri sau rulouri.

Lumina artificială în dormitor

Dacă lumina naturală este suficientă, dormitorul este locul în care lumina ambientală poate fi înlocuită cu lumini de accent și de lucru. În locul luminii ambientale poți amplasa lampadare sau lămpi de citit.

Importanța luminii în designul interior al băii

Rutina ta matinală poate fi susținută cu succes de lumina din baie, naturală sau nu. Și, la urma urmei, de ce să nu pui accent pe confort și pe design, inclusiv în această cameră?

Lumina naturală în baie

Lumina naturală în baie, oricât de multă sau puțină, este un mare avantaj. Te ajută să începi ziua mult mai dinamic, te umple de energie. Unde mai pui că plantele tale verzi din baie vor fi foarte fericite.

Lumina artificială în baie

O lumină bună îți asigură o asistență de încredere în rutina ta matinală, de aceea luminile de accent plasate pe marginile oglinzii vor proiecta lumina frontal pe chipul tău, fără a crea umbre neplăcute. Pentru acestea, pot fi folosite aplicele sau benzile de LED-uri. Momentele în care te bucuri de cadă și de o baie fierbinte necesită o lumină blândă, difuză, pe care o poți obține cu ajutorul dimmer-elor.

Lumina are un rol major în designul interior al locuinței familiei tale. Lumina naturală poate influența pozitiv sănătatea, iar cu cea artificială te poți juca în avantajul tău, pentru cât mai mult confort psihic și vizual. Este foarte util să te pui la curent cu soluțiile de iluminat existente în zona de design și amenajare interioară, pentru a putea alege variantele potrivite nevoilor căminului tău.

Sursă foto: Skia