Cum alegi locația potrivită pentru cafenea

Alegerea locației potrivite pentru cafenea este esențială pentru a avea succes. Înainte de a te decide asupra unei locații, petrece timp în câteva zone din care ai de ales. Decide-te asupra cartierelor în care ți-ai dori să deschizi cafeneaua, apoi analizează fiecare caz în parte pentru a vedea dacă se pliază pe cerințele tale.

➡️ Dorești să alegi un spațiu comercial pentru afacerea ta? Descoperă aspectele de care ar trebui să ții cont pentru a face alegerea câștigătoare!

Fii atent câți oameni trec prin locul spre care țintești tu! Cât de vizibilă este locația? Ce fel de oameni trec prin apropiere? Cum își petrece timpul comunitatea în care dorești să te integrezi? Dacă observi mulți tineri cu un stil de viață activ este posibil să îi încânți atât cu diverse sortimente de cafea, cât și cu smoothie-uri de fructe/ legume. Există multe cafenele prin zonă? Cât de ușor este accesul la locația aleasă de tine?

➡️ Poți alege ca zonă pentru cafenea Cartierul Timpuri Noi. Zona include apartamente premium și spații comerciale proiectate sustenabil. În plus, la doar câțiva pași distanță se află bănci, spitale, centre de învățământ, piețe și centre administrative, deci nu vei duce lipsă de clienți.

Este important de știut că majoritatea lucrurilor care țin de cafenea vor fi influențate de mediul înconjurător, de la numărul de clienți la designul interior și elementele care te diferențiază de competiție (USP). Vezi mai jos de ce să ții cont:

  • Clădirea în care vei cumpăra sau închiria spațiul este foarte importantă. Dimensiunile sale vor influența numărul de clienți, iar forma sa va afecta funcționalitatea și designul;

➡️ Dacă îți dorești un partener de încredere în găsirea locației perfecte, optează pentru Skia. Vei beneficia de consultanță din partea unei echipe de profesioniști pentru ca spațiul comercial ales să se potrivească cerințelor tale.

  • Locația – zona cafenelei va influența numărul de clienți. De exemplu, dacă ai găsit un spațiu într-o zonă centrală, unde va fi, mai exact, cafeneaua? Pe strada principală sau pe o străduță liniștită?

  • Alte spații comerciale – este important să pui cafeneaua în context. De exemplu, gândește-te ce impact are o cafenea într-o metropolă și cum se plasează într-un oraș mic;
  • Competiția – indiferent de locație, s-ar putea să te confrunți cu anumite probleme dacă în imediata apropiere se mai află alte 20 de cafenele. Încearcă prin alegerea locului să stabilești un echilibru între numărul de cafenele vecine și numărul potențial de clienți.

➡️ Pentru a alege mai ușor locul potrivit pentru cafenea, descoperă top cartiere din București unde să-ți deschizi o afacere.

Există posibilitatea ca locația să nu îndeplinească 100% cerințele tale, deci va trebui să faci mici compromisuri. Important este să realizezi cum va afecta asta viitorul businessului.

Idei de amenajare a unei cafenele

Designul cafenelei poate atrage clienți și îi poate convinge să revină. Amenajarea depinde de audiență. Dorești un design modern, retro, sofisticat, pentru familii, pentru cei preocupați de sănătate? Înțelegerea gusturilor publicului tău țintă ajută la stabilirea unei teme pentru decorarea cafenelei. Evită să încerci să mulțumești pe toată lumea. Stabilește o temă și respect-o. Astfel, cafeneaua va avea o identitate puternică.

Gândește-te dacă barista are loc să își desfășoare activitatea, cum se descurcă clienții odată ce au intrat în cafenea, dar ia în calcul și estetica. Va fi nevoie de o investiție inițială, însă cafeneaua va avea un aspect unitar dacă este proiectată de un designer. Mai jos sunt câteva lucruri de care să ții cont:

  • Culorile – gândește-te la experiența clienților, precum și la segmentul de vârstă pe care dorești să îl atragi. Culorile vor depinde de aceste lucruri. De exemplu, dacă dorești să atragi mame tinere, vei amenaja un decor jucăuș, plin de viață, perfect pentru a atrage atenția celor mici;

  • Iluminatul – ia în considerare atât obiectele de iluminat în sine, precum și cât de luminoasă va fi cafeneaua. Poate că dorești o cafenea luminoasă și plină de viață. Pentru o atmosferă ambientală va fi nevoie de obiecte de iluminat cu posibilitatea de reglare a intensității luminii;

  • Sunetele – muzica din cafenea influențează atmosfera. Alege cu grijă stilul de muzică și volumul;

  • Temperatura – ar trebui să menții o temperatură confortabilă pentru clienți, nici prea cald, nici prea rece. Un semn că este prea frig sunt clienții îmbrăcați la interior;

  • Curățenia – indiferent de design, dacă spațiul nu este ordonat și curat, riști o recenzie proastă din partea clienților. Cu atât mai mult în cazul băilor;

  • Mobilierul – mesele, scaunele, accesoriile și ceștile ar trebui să urmeze linia designului. Poți amenaja un colț pentru citit, de exemplu. Clienții își vor petrece timpul într-un mod plăcut și în același timp vor consuma cafea, sucuri de fructe sau alte preparate.

➡️ Dacă îți dorești să integrezi cafeneaua în comunitate poți alege un spațiu comercial din cadrul One Herastrau Towers. Este un complex care include atât unități rezidențiale și birouri, cât și spații comerciale. Oferă vederi panoramice asupra Lacului Herăstrău și a zonei de nord a Capitalei.

În funcție de tematică, ai la dispoziție mai multe tipuri de cafenele. Despre acestea vom discuta în continuare.

Cafeneaua butic

O cafenea de acest fel se remarcă prin canapele roz cu aer vintage, veselă colorată și candelabre. Necesită experiența unui designer de interior. Conceptul este unul jucăuș și poate include muzică specifică din anii ’70-’80 și uniforme în aceeași temă.

Cafeneaua steampunk

Cafeneaua steampunk pune accentul pe folosirea metalului și a accesoriilor industriale. Efectul este fabulos și va atrage pasionații de cărți și filme polițiste. Este perfectă pentru petreceri tematice și vizionări de filme thriller după lăsarea întunericului.

Cafeneaua minimalistă

Designul minimalist poate fi o idee bună deoarece tot mai multă lume folosește și adoră acest stil. Include linii simple, mobilă esențială cu decor funcțional și un meniu cu doar câteva elemente. Pentru o atmosferă minimalistă trebuie menținută foarte bine curățenia.

Cafeneaua eco-friendly

Foarte trendy în ultimii ani este cafeneaua eco-friendly. O astfel de cafenea folosește paie din bambus sau inox și include plante în zona de luat masa. Posibilitățile sunt nenumărate și poți adapta acest concept bugetului și ideilor tale.

➡️ Poți alege să modelezi cafeneaua eco-friendly într-un cartier prietenos cu mediul. Alege One Verdi Park pentru o viziune sustenabilă care implică atât materiale cu o amprentă redusă de carbon, cât și sisteme de eficientizare a energiei. Cartierul include clădiri rezidențiale cu priveliști spectaculoase, spații comerciale și zone de relaxare.

Cafeneaua hibrid

Dacă dorești să îmbini cafeaua cu bucătăria exotică o poți face prin cafeneaua hibrid. Asemănătoare bucătăriei fusion, cafeneaua hibrid include cele mai cunoscute tipuri de cafea plus câteva preparate exotice. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să alegi o bucătărie preferată, iar acest lucru depinde și de cartierul în care decizi să plasezi cafeneaua. Poți opta pentru bucătărie coreeană, thailandeză, mexicană, americană etc.

➡️ Pentru o atmosferă cosmopolită alege One Cotroceni Park. Complexul este cea mai mare dezvoltare de regenerare urbană din centrul Bucureștiului. Având o suprafață de peste 5,8 hectare, beneficiază de 15.000 mp pentru spații comerciale și 868 de apartamente cu finisaje premium.

Ce să știi înainte de a deschide o cafenea

Pe lângă aspectele care țin de locație și design interior, este important să ai în vedere și:

  • Planul de afaceri – reprezintă un pas vital pentru a deschide o cafenea. În acest document trebuie trecute informații precum: activitatea și publicul țintă, ce previziuni financiare există, care sunt competitorii, obiective pe termen lung;

  • Furnizorii – pentru a avea clienți fideli este recomandat să ai furnizori profesioniști care să îți ofere produse de calitate. În funcție de tipul de cafenea, va fi nevoie de mai multe tipuri de cafea, lapte, pâine, biscuiți, zahăr, gustări, șervețele etc. La acestea se adaugă echipamentul pentru pregătirea cafelei, blenderul, frigiderul, mașina de spălat vase, casa de marcat;

  • Meniul – ar trebui să includă doar câteva preparate. Nu poți mulțumi pe toată lumea, însă este bine să ai câteva opțiuni fără gluten, vegane și vegetariene;

  • Angajații – angajarea și menținerea staff-ului sunt esențiale pentru succesul afacerii;

  • Promovarea cafenelei – înainte de deschidere, ar trebui să existe o mini-strategie pentru a crea interes pe rețelele sociale;

  • Programe de loialitate pentru clienții fideli – încurajează revenirea clienților și crește numărul lor, răsplătind fidelitatea;

  • Internet – majoritatea cafenelelor oferă Wi-Fi gratuit. Totuși, mai multe cafenele independente au renunțat la această practică pentru a ajuta la consolidarea comunității și pentru a încuraja conversațiile.

O cafenea poate reprezenta o carte câștigătoare, mai ales dacă iei în calcul faptul că este una dintre cele mai reziliente idei de afaceri pe o piață post-pandemie. Foarte important în acest caz este să alegi o locație optimă, să îți studiezi publicul țintă și să amenajezi cu gust cafeneaua.

Sursa foto: Shutterstock