Pentru iubitorii de literatură recomandăm un brad confecționat din... cărți. Fie că vreți să folosiți o paletă largă de culori, apelând la cele mai diverse coperți din bibliotecă, fie că vreți să folosiți o colecție în care toate exemplarele au o copertă de aceeași culoare, rezultatul va fi unul cât se poate de original.

O altă resursă pe care o puteți folosi sunt sticlele de sticlă. Refolosindu-le pentru a crea un brad de Crăciun, protejați natura de două ori: în primul rând salvați un copac, iar în al doilea rând, le oferiți recipientelor o nouă viață. În plus, dacă spațiul vă permite, le puteți depozita în lăzi sau cutii, pentru a le folosi și anul următor. Dacă nu, asigurați-vă că duceți „bradul” la un centru de reciclare, după trecerea sărbătorilor de iarnă. În amenajarea acestui tip de brad e important să puneți mare accent pe siguranță, pentru a nu vă tăia în vreuna dintre sticlele folosite, în caz că aceasta se sparge. Folosiți un adeziv pentru a le fixa bine între ele și cel mai bine ar fi să apelați la o altă variantă de brăduț sustenabil din lista noastră dacă aveți copii mici sau animale de companie cărora le place să alerge prin casă și l-ar putea dărâma.

O altă metodă de a confecționa un brad din ambalaje este folosirea cofrajelor de ouă. Secretul e să folosiți varianta de carton, pe care o puteți vopsi în diferite nuanțe de verde, o acțiune care, cu siguranță, ar fi și pe placul celor mici. La final, vă rămâne doar să le lipiți dintre ele în formă de con și să le decorați cu ce vă place, de la funde la globuri sau beteală.

Pentru cei mici vă recomandăm o idee năstrușnică, ce le va fi cu siguranță pe plac. Un brad realizat folosind un cort de interior destinat copiilor. Puteți cumpăra o bucată de pânză verde pe care să montați globulețe și alte decorațiuni și să acoperiți cortul cu aceasta, lăsând totuși intrarea liberă, pentru ca cel mic să se poată bucura la maximum de el.

O altă variantă simplă e să creați un decor în formă de brad de Crăciun pe unul dintre pereții liberi ai camerei. Aici, există numeroase opțiuni: de pildă, folosirea unor role de hârtie colorată pentru împachetarea cadourilor. Alegeți modele diferite și alternați fiecare strat, tăindu-le din ce în ce mai scurt spre vârf. La final, desenați o steluță sau, pentru a păstra volumul, confecționați-o din carton, pe care îl puteți vopsi apoi cu un spray auriu sau argintiu, din folie de aluminiu sau orice altceva aveți la îndemână.

Un brad sustenabil și care vă va apropia mult de natură este și cel confecționat din conuri de brad. Pe lângă faptul că e varianta prin care chiar puteți să aduceți elemente ale brazilor naturali în locuință, și căutarea conurilor poate reprezenta o aventură amuzantă pentru întreaga familie.