Care sunt principalii factori care influențează calitatea vieții?

Atunci când vorbim despre calitatea vieții, ne referim la un concept complex, multidimensional. El poate conține:

  • o dimensiune ce se referă la tine ca individ;

  • o dimensiune ce ține de relația pe care o ai cu societatea în care trăiești;

  • o dimensiune care este dependentă de contextul socio-economic și de nivelul de dezvoltare a societății din care faci parte.

Aceste dimensiuni sunt interconectate. Nu există întotdeauna o delimitare clară între ele și se pot influența reciproc.

Pentru a simplifica acest concept, prezentăm, în continuare, doar o parte dintre factorii implicați în creșterea calității vieții. Principalii factori care conduc la o viață împlinită sunt:

  • activitatea pe care o desfășori;

  • bunăstarea materială;

  • nivelul de educație;

  • interacțiunea socială;

  • starea de sănătate;

  • mediul înconjurător;

  • bunăstarea emoțională.

Cum îți influențează acești factori calitatea vieții?

1. Cum influențează activitatea pe care o desfășori calitatea vieții

Cum munca este principalul mod prin care îți câștigi venitul, ea devine un indicator important pentru nivelul de trai și, de aici, pentru calitatea vieții. Munca înseamnă, însă, mai mult decât salariul și beneficiile materiale.

Activitatea pe care o desfășori îți oferă un sentiment de competență într-un domeniu. Știi că ai anumite abilități profesionale și că ești capabil/ă să rezolvi un set de probleme de un anume tip, iar cineva își pune încrederea în tine să o faci. Toate acestea îți oferă un simț al identității, un sentiment de împlinire profesională și, în același timp, facilitează interacțiunea socială și conectarea cu alte persoane.

Pentru o calitate mai bună a vieții, este important să fii angajat în activități care îți oferă un scop și un sentiment de împlinire. Ele pot fi și neplătite: acțiuni de voluntariat sau alte tipuri de activități care îți oferă posibilitatea de a contribui și de a învăța lucruri noi.

Lipsa unui loc de muncă afectează bunăstarea psihică, iar un job nepotrivit (prea mult stres, burnout, salariu mic sau o activitate care nu te motivează) diminuează calitatea vieții.

Cultura organizațională, managementul, colegii, tipul muncii – toate acestea contează pentru starea ta de bine.

Spațiul în care îți desfășori activitatea este un alt element important. Un spațiu cu design modern, care îți oferă facilități diverse, orientat spre well-being, creează un mediu de lucru sănătos și plăcut.

👉 Descoperă dezvoltarile de birou One United Properties, special concepute pentru a îmbunătăți experiența angajaților. Ele au zone de coworking, încurajează interacțiunea, sunt prietenoase cu mediul și pun accent pe sănătatea angajaților.

2. Cum influențează bunăstarea materială calitatea vieții

Bunăstarea materială influențează calitatea vieții tale

Bunăstarea materială influențează calitatea vieții tale într-un mod destul de evident. Pe o primă treaptă, resursele materiale îți asigură împlinirea nevoilor primare: hrana, plata facturilor, un spațiu în care să locuiești. Pe un palier mai înalt, ai acces la un nivel de trai satisfăcător și la condiții adecvate de viață. Un nivel superior este reprezentat de posesia de bunuri sau proprietăți, investiții în imobiliare, în afaceri, hobby-uri sau alte activități conexe.

Conform Eurostat, o dimensiune importantă a acestui factor este calitatea spațiului locativ. Locațiile spațioase, de o calitate superioară, sunt asociate cu un nivel mai ridicat de mulțumire și cu niveluri mai scăzute de stres. Camerele mari, luminoase, confortul, designul, calitatea finisajelor, un cartier prietenos, în care te simți în siguranță, toate contribuie la bunăstarea ta emoțională.

Locul unde te întorci zilnic, pe care îl numești „acasă” și în care îți crești familia, este un indicator important pentru nivelul de satisfacție al vieții. El te influențează în moduri variate.

Un apartament care te încântă îți crește calitatea vieții

Skia Real Estate este principalul agent de vânzări și închirieri rezidențiale, comerciale și de birouri pentru One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile din București.

Skia Real Estate se implică, încă de la bun început, în fiecare etapă a dezvoltărilor imobiliare realizate de One United Properties, așa că înțelege și cunoaște foarte bine calitatea imobilelor pe care aceștia le oferă. Beneficiezi, astfel, de informații actualizate și complete și de consultanță valoroasă.

Având o echipă de profesioniști cu vastă experiență în domeniu, Skia Real Estate facilitează alegerea potrivită pentru nevoile tale și ale familiei tale.

👉 Găsește ușor proprietățile din portofoliul One United Properties. Vezi oferta apartamentelor din care poți alege!

3. Cum influențează nivelul de educație calitatea vieții

Acest factor se referă la accesul pe care l-ai avut la educație sau la orice altă experiență de învățare.

Educația îți oferă o deschidere mai mare și îți facilitează accesul spre noi idei și posibilități de evoluție. Ea crește șansa de a înțelege mai bine lumea în care trăiești și abilitățile pe care trebuie să le dezvolți, ca să ai succes. Educația îți oferă posibilitatea de a avea un loc de muncă mai bine plătit, status și recunoaștere.

În cunoscuta sa carte „Mindset. O nouă psihologie a succesului”, Carol Dweck, profesoară de psihologie la Universitatea Stanford din Statele Unite, diferențiază două tipuri de mentalitate: mentalitatea flexibilă și mentalitatea rigidă. Ea ajunge la concluzia că mentalitatea „este responsabilă pentru multe dintre lucrurile care te împiedică, poate, să-ți împlinești potențialul.” Convingerea că inteligența și personalitatea pot fi dezvoltate sau, din contră, credința că sunt însușiri nemodificabile, adânc înrădăcinate, influențează substanțial viața.

Dacă ai o mentalitate flexibilă, ești o persoană orientată spre dezvoltare și spre învățare, ai curiozitate față de lume, față de tine și față de ceilalți. Vezi viața ca pe un proces de continuă creștere. Nu te descurajezi când nu cunoști ceva, pentru că știi că ai posibilitatea de a deprinde cunoștințe sau abilități noi. Cauți să găsești o soluție la problema pe care o ai.

4. Cum influențează interacțiunea socială calitatea vieții

Modul în care te simți integrat în cadrul societății este un indicator cu impact major asupra nivelului de satisfacție al vieții. Timpul liber și interacțiunile sociale joacă un rol important, pentru că ele îți oferă un sentiment de suport social și de conexiune cu ceilalți.

Cum poți să influențezi în mod pozitiv acest factor:

  • participă la diverse evenimente culturale, sportive și de divertisment;

  • implică-te în diferite hobby-uri, alături de un grup cu interese asemănătoare;

  • implică-te în activități de voluntariat sau în activități comunitare.

Acest tip de interacțiuni sociale îți oferă un sentiment plăcut de apartenență la o comunitate.

Calitatea vieții tale este semnificativ influențată în bine, atunci când îți petreci timpul liber într-un mod care te bucură și când te implici în activitățile care îți fac plăcere.

👉 Descoperă One Lake Club, apartamente construite în jurul conceptului de comunitate unită de aceleași valori și stil de viață.

Comunitatea de rezidenți are acces la servicii și facilități chiar în incinta ansamblului - cafenele, restaurante, sală de sport, spa și piscină semiolimpică având deschidere la lac, apartamente cu grădini și spații comerciale la parter, penthouse-uri moderne cu priveliști spectaculoase asupra lacului sau apartamente cu grădini private, precum și un parc cu locuri de joacă și spații de relaxare, cu o suprafață de peste 7.000 de metri pătrați. Locuințele au un design modern și certificare verde, fiind localizate pe malul lacului. Apartamente pot avea 1, 2, 3 sau 4 camere, dar găsești și penthouse-uri generoase.

5. Cum influențează starea de sănătate calitatea vieții

Sănătatea are un impact major nu doar asupra duratei vieții, dar și asupra calității acesteia. Un rol determinant îl au accesibilitatea, eficacitatea și calitatea sistemelor de asistență medicală, dar și factorii de mediu și stilul de viață.

Calitatea vieții tale poate fi îmbunătățită de crearea unor obiceiuri sănătoase:

  • păstrează o dietă echilibrată, bogată în fructe și în legume;

  • fă mișcare în mod regulat;

  • plimbă-te în natură, în aer curat;

  • oferă-ți timp pentru odihnă și relaxare.

6. Cum influențează mediul înconjurător calitatea vieții

Factorii de poluare contribuie la o stare de sănătate precară

Expunerea la diverși factori de poluare contribuie la o stare de sănătate precară.

Un concept de ultimă generație, care devine din ce în ce mai răspândit, este casa verde. O astfel de locuință este ecologică, sustenabilă, prietenoasă cu mediul și cu locuitorii săi. Casele verzi aduc nenumărate beneficii rezidenților, oferă un grad sporit de confort și contribuie la menținerea sănătății acestora.

👉 Descoperă One Cotroceni Park, cea mai mare dezvoltare de regenerare urbană din centrul Bucureștiului, construită în conformitate cu ultimele standarde în materie de durabilitate și performanță energetică.

Toate dezvoltările rezidențiale One United Properties sunt certificate Green Homes, certificare acordată de către Romania Green Building Council.

Aceasta atestă eficiența și durabilitatea clădirilor, dar și faptul că sunt responsabile față de mediu:

  • folosesc materiale sustenabile, cu amprentă redusă de carbon;

  • aplică măsuri de prevenire și reducere a poluării, în etapa de execuție;

  • folosesc sisteme și instalații eficiente energetic, cu grad de poluare redus;

  • protejează calitatea mediului interior, prin finisaje cu compuși organici volatili aproape de zero;

  • au o amplasare strategică, în proximitatea a numeroase facilități și mijloace de transport în comun.

7. Cum influențează bunăstarea emoțională calitatea vieții

Bunăstarea emoțională este un factor subiectiv, care ține de percepția pe care o ai asupra propriei existențe și de modul în care te raportezi la viață.

Indicatori ai bunăstării emoționale pot fi:

  • stima de sine;

  • echilibrul emoțional;

  • să iubești și să te simți iubit/ă;

  • starea de siguranță și de încredere;

  • claritatea identității personale și a valorilor;

  • faptul că simți că îți valorifici potențialul;

  • modul în care gestionezi experiențele dificile;

  • bucuria față de viață.

Aceștia sunt o parte din factorii care influențează calitatea vieții tale și a familiei tale. Observă cum te influențează și încearcă, pas cu pas, să îți creezi o viață mai bună!

Sursă foto: freepik.com