Casa Oamenilor de Știință

Amplasată în piața Alexandru Lahovari, Casa Assan i-a aparținut inginerului și industriașului Bazil G. Assan, o personalitate care cu siguranță s-a făcut remarcată, fiind, de pildă, posesorul primului autoturism din București și primul român care a făcut o călătorie în jurul Pământului. Clădirea a fost construită în stil neoclasic francez, între anii 1906-1914, după planurile arhitectului Ion D. Berindey. Aceasta dispune de o intrare secundară spectaculoasă, prin prisma unei scări duble, circulare, cu balustrade ornate, realizate din fier forjat. Nici interiorul nu se lasă mai prejos, adăpostind cinci saloane decorate minuțios – Salonul Oglinzilor și Candelabrelor, Sala Edison, în care au fost montate un candelabru și o lampă Edison, Sala de Șah, Sala de Consiliu și Sala Zodiac, dotată cu un vitraliu ce înfățișează semnele zodiacale. Nu lipsește nici o seră cu vitralii, socotită în acele vremuri un lux. Începând cu anul 1945, odată cu concesionarea clădirii de către Academia Română, monumentul a devenit cunoscut drept Casa Oamenilor de Știință.

Palatul Poștelor

Finalizat în anul 1900, după șase ani de lucrări, Palatul Poștelor adăpostește între zidurile sale unul dintre cele mai importante muzee ale țării – Muzeul Național de Istorie a României. Pentru a elabora planul clădirii, ridicată în stil neoclasic, arhitectul Alexandru Săvulescu a pornit într-o călătorie prin marile capitale europene, precum Paris, Viena și Budapesta, pentru a vedea cum au fost proiectate alte construcții cu aceeași destinație. La ceremonia de deschidere a șantierului au fost prezente personalități de seamă, printre care însuși regele Carol I, alături de prim-ministrul Lascăr Catargiu. Timp de șapte decenii, aici a funcționat Poșta Română. Din 1972, clădirea, amplasată pe Calea Victoriei, vizavi de Palatul CEC, servește drept sediu al Muzeului Național de Istorie. Monumentul iese în evidență mai ales prin cele zece coloane dorice și prin cupolele impunătoare.

Pasajul Macca-Villacrosse

Construit cu scopul de a face o punte de legătură între Banca Națională și una dintre cele mai importante artere comerciale din Capitală, pasajul Macca-Villacrosse se numără astăzi printre monumentele istorice ale Bucureștiului. Cel care a realizat schițele proiectului a fost arhitectul Felix Xenopol, care i-a dat forma unei potcoave alungite, reușind astfel să unească Calea Victoriei atât de strada Lipscani, cât și de strada Eugen Carada. Ca elemente de decor au fost folosite ornamente de stuc, vitralii, o serie de sculpturi și plăci de sticlă în nuanțe de galben. Astăzi, pasajul adăpostește diverse restaurante, cafenele și magazine. Alte două construcții similare, pornind tot din Calea Victoriei, sunt Pasajul Englez, în care a funcționat, pe vremuri, hotelul English, și Pasajul Victoria, unde, pe post de tavan, au fost agățate șiraguri de umbrele în toate culorile.

Strada Arthur Verona

Una dintre cele mai colorate zone ale orașului, strada Arthur Verona e presărată la tot pasul de locuri care te îmbie să le admiri ori, de ce nu, să le treci pragul. Ce poți face aici? O oprire de „shopping cultural” la librăria Cărturești, o pauză de relaxare la Café Verona, ori o sesiune de fotografii în dreptul lucrărilor de artă stradală urbană, constând în graffiti-uri migălos realizate, reînnoite periodic, dar mereu la fel de nonconformiste. În plus, la intersecția cu strada Alexandru D. Xenopol întâlnim și singura biserică anglicană din București. Tot pe strada ce poartă numele pictorului Arthur Verona se desfășoară și festivalul Street Delivery, unul dintre cele mai boeme evenimente organizate în Capitală.

Scările Fericirii

Lângă una dintre cele mai idilice ceainării din București, amplasată în cartierul Cotroceni –Infinitea – se află așa numitele Scări ale Fericirii. Treptele, ce pornesc din Strada Dr. Grigore Romniceanu, atrag numeroși vizitatori prin pictura aprinsă în nuanțe tari, ale culorilor curcubeului, reușind să transforme o banală scară într-o adevărată atracție turistică.

Dezvoltările One United Properties

În paralel cu facilitățile de top regăsite în interiorul proiectelor din portofoliu, dezvoltatorul One United Properties pune un accent deosebit și pe elementele exterioare, pentru a oferi comunității o experiență urbană 360. Puțini știu, de pildă, că în cadrul ansamblului One Herăstrău Park trecătorii se pot bucura de o experiență artistică inedită chiar dacă nu dețin o proprietate în incinta complexului. Este vorba de o sculptură creată special pentru această dezvoltare de către Jull, un artist spaniol de origine poloneză. Lucrarea poate fi vizitată și fotografiată de cei aflați în zonă, fiind expusă în centrul spațiului rezidențial, aflat la câteva minute de parcul Herăstrău și de lacul Floreasca. Jull a ales să redea prin această operă – o mână care ocrotește Globul Pământesc – tema creației, declarând că „mâna este cea mai importantă parte a acestei piese. Este asemenea mâinii unui artist, care dă naștere… Mâna este Universul care a creat Pământul. Întregul ansamblu este un simbol al echilibrului între umanitate și Creatorul ei…”.

Grădina complexului One Floreasca City, accesibilă la rândul său trecătorilor este, de asemenea, locul ideal în care locuitorii Capitalei sau turiștii, deopotrivă, se pot bucura de aranjamente în diferite tematici, specifice fiecărui sezon. De la feeria brazilor de Crăciuni decorați cu sute de luminițe și a Spărgătorilor de Nuci în dimensiuni impresionante, la fundalurile primăvăratice ori clasicii dovleci de Halloween, în fiecare anotimp se creează cadrul perfect pentru selfie-ul perfect.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe site-urile urban.ro, primarie3.ro și wikipedia.org.