Încăperile poznașe

Dacă o luăm la pas prin suburbiile orașului Chicago, în localitatea Winnetka vom da peste o impozantă casă în stil colonial. Ce îi atrage pe cei curioși nu este însă doar istoria sa, veche de un secol, și arhiectura deosebită, ci faptul că a găzduit unele dintre cele mai importante scene ale îndrăgitei producții „Singur acasă”. Bucătăria, holul și scara înaltă sunt doar câteva dintre locurile în care s-au filmat năzdrăvăniile lui Kevin, deși eleganța de acum a casei nu amintește de decorurile folosite în film. După ce a fost scoasă la vânzare, proprietatea cu patru dormitoare și trei băi a fost cumpărată, în 2012, pentru suma de 1,6 milioane de dolari.

Reședința fermecată

Pentru a ne transpune în lumea magică a vrăjitorilor, creatorii celebrei serii Harry Potter au folosit toate atuurile de care au dispus, de la efecte speciale la decoruri pe măsură. Pentru o producție de asemenea amploare nu te poți limita însă la un studio, așa că filmările au fost mutate în diverse locații pentru a da un plus de farmec și autenticitate acțiunii. Una dintre alegeri a fost satul britanic medieval Lavenham, din comitatul Suffolk, transformat în orașul natal al personajului principal. Însă nu doar orașul în care se desfășoară acțiunea este unul cât se poate de real, ci și casa în care s-a născut micul vrăjitor. Reședința De Vere House, care a aparținut cândva aristocraților cu același nume, a fost construită în secolul 14 și s-a conservat în mod impresionant. În spatele iluziei unui loc abandonat, fabricată de producători, se ascunde o casă cochetă cu șase dormitoare și patru băi, decorată cu șeminee de piatră, o scară medievală și tavane din lemn sculptat. Vândută în urmă cu trei ani pentru suma de 1,2 milioane de dolari, proprietatea poate fi închiriată acum în regim hotelier pe platforma AirBnB.

Într-o galaxie nu atât de îndepărtată

Și casa în care s-a născut îndrăgitul Luke Skywalker, unul dintre protagoniștii seriei-fenomen Războiul Stelelor, poate fi vizitată de cei curioși. În plus, nici nu e atât de îndepărtată ca galaxia în care se desfășoară acțiunea, ci se află în orașul Tunisian Marmata, fiind cunoscută „muritorilor” drept Hotel Sidi Driss. În locația de patru stele, vizitatorii pot înnopta în încăperile subterane construite de populația berberă în urmă cu câteva secole, și care în film reprezintă locul în care a copilărit eroul pe planeta Tatooine.

Nostalgia pașilor de dans

Din exterior, Mountain Lake Lodge, un hotel imens acoperit cu piatră, pare doar o clădire pitorească înconjurată de un peisaj spectaculos. În lumea cinematografiei și a milioanelor de fani ai producției Dirty Dancing, acest loc va avea însă întotdeauna o semnificație aparte. Și asta pentru că aici s-au filmat numeroase scene pasionale dintre cei doi protagoniști, locul fiind cunoscut pe micile ecrane drept Kellerman's Resort. Tot aici, zidurile au fost martore la rostirea uneia dintre cele mai celebre replici din lumea filmului: „Nobody puts Baby in the corner”. Hotelul real a fost construit în anii ’30 și se află în orașul Pembroke din statul american Virginia.

Casa experimentelor

Deși nu e deloc recomandat să le urmăm exemplul, protagoniștii serialului Breaking Bad au realizat nenumărate experimente chimice chiar în subsolul casei lui Jesse Pinkman, elevul profesorului Walter White. Reședința proiectată în stil colonial spaniol, folosită pentru filmarea scenelor se află în orașul Albuquerque din New Mexico a fost cumpărată de actualul proprietar în 2015 pentru suma de peste 1,5 milioane de dolari. Casa este o adevărată bijuterie, păstrând încă podelele originale, șemineele și ușile încadrate în piatră.

Exteriorul contează

Și cum, de multe ori, exteriorul unei clădiri e chiar mai faimos decât interiorul, în încheiere merită să amintim de exterioarele a două apartamente devenite epice prin apariția în zeci de cadre a două dintre cele mai cunoscute sitcomuri din toate timpurile: Seinfeld și Friends, deși interiorul lor nu a găzduit cu adevărat poveștile din serial. În cazul primului, vorbim de zidul blocului situat în cartierul Upper West Side din Manhattan, în care locuia Jerry Seinfeld, în realitate clădirea, cunoscută sub numele de Shelly, fiind situată în Koreatown, Los Angeles. Iar exteriorul clădirii de apartamente din Manhattan, în care au loc întâlnirile zilnice dintre cei șase membri ai găștii din Friends, aparține în fapt unei clădiri din Brooklyn.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele: cntraveler.com, discovertunisia.com, loveproperty.com, housebeautiful.com. Credit foto: ©dacosta/123RF.COM.