Să vorbim în primul rând de serviciile de bază. În general, într-un complex destinat vârstnicilor, accentul se pune în primul rând pe siguranță. De aceea, e necesară amenajarea unui cabinet medical care să deservească non-stop urgențele ce pot să apară. În plus, pentru a scuti rezidenții de un efort suplimentar, un proiect imobiliar de această natură este indicat să beneficieze de servicii consierge pentru nevoi de zi cu zi, cum ar fi spălarea hainelor, cumpărături, remindere pentru anumite tratamente și altele.

Totodată, pentru că majoritatea seniorilor aleg un astfel de loc pentru interacțiunea socială, e importantă amenajarea unui centru de activități în care rezidenții să poată lega noi prietenii și să își petreacă timpul împreună. Acesta poate include sală de sport, cinema, spațiu de dans și nu numai.

Trecând acum la facilitățile care transformă un complex obișnuit într-unul de lux, putem enumera o multitudine de dotări întâlnite în mai multe proiecte de acest tip din întreaga lume, care întrec chiar și hotelurile de cinci stele. Frecvent întâlnite sunt centrele de SPA, cu masaje, aromaterapie, tratamente corporale și piscine cu apă termală, cunoscută pentru proprietățile benefice asupra sănătății. Bibliotecile reprezintă, de asemenea, o zonă de interes pentru seniorii care preferă să își umple timpul cu lectura. Anumiți dezvoltatori au mers însă și mai departe, incluzând în proiectele imobiliare dedicate vârstnicilor saloane de înfrumusețare, crame, magazine și restaurante de lux.

Când vine vorba de ridicarea unui complex de acest tip, specialiștii din industrie recomandă să se acorde o atenție deosebită și locației. Amenajarea de spații verzi, apropierea de natură, aerul curat, o priveliște liniștitoare, dar și proximitatea față de unități medicale și alte puncte de interes sunt primordiale.

Și pentru că multe persoane dețin și un animal de companie de care nu se pot despărți brusc, odată cu pensionarea, dotarea unității cu facilități pet-friendly ar trebui să reprezinte, la rândul său, o prioritate. Nu în ultimul rând, integrarea tehnologiei este un element necesar, care face diferența între o locuință obișnuită și una premium. Cum mobilitatea poate deveni o problemă odată cu înaintarea în vârstă, aceasta poate fi rezolvată, de pildă, prin includerea unor device-uri ce pot fi acționate prin comenzi vocale.

Cu ce prețuri vin însă „la pachet” astfel de proprietăți de lux?

O locuință în Binswood Hall, un complex rezidențial cu 90 de apartamente din Warwickshire, Marea Britanie, poate costa între 298.000 și 680.000 de dolari, în funcție de numărul de camere. Clădirea din epoca victoriană pune la dispoziția rezidenților un centru SPA, un bistro și un bar, o bibliotecă, piscină interioară și un lounge spațios.

Într-un stil mai modern, The Ridge, prezent atât în Utah, cât și în Denver, SUA, dispune de apartamente amenajate în stil contemporan, cu ferestre din sticlă de dimensiunea unui perete, dar și de spații comune în care rezidenții pot admira lucrări de artă sau se pot relaxa pe canapele comode din piele. Alături de acestea au fost incluse o sală de sport cu antrenor personal și un restaurant de top.

Puțin mai la sud, în Queensland, Australia, întâlnim North Lakes Retirement Resort, care „pune la bătaie” locuințe cu prețuri cuprinse între 180.000 și 330.000 de dolari. O asemenea investiție le asigură proprietarilor care aleg și servicii adiacente prepararea meselor și servicii de curățenie. Complexul include, printre altele, o clinică medicală, transport către orașul din apropiere, o piscină încălzită, teren de croquet și salon de coafură.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe nytimes.com, architecturaldigest.com și loveproperty.com.