Krista Kim, fondatoare a unui curent care îmbină arta și tehnologia, a vândut în primăvara anului trecut o inovație în industria imobiliară: prima casă virtuală NFT (non-fungible token), situată în universul fictiv Metaverse, denumită Mars House.

NFT-urile (jetoane infungibile) reprezintă unități de date unice, care se stochează într-un registru digital denumit blockchain. Aceste tokenuri pot reprezenta diferite obiecte, de la opere de artă digitale, la case virtuale, cum e cazul Mars Home. Locuința reprezintă așadar un fișier digital 3D și poate fi vizitată doar cu ajutorul realității virtuale (VR) sau al realității augumentate (AR).

Creatoarea din spatele Mars House a ales să proiecteze conceptul chiar în primul val al pandemiei deoarece consideră că locuințele pot deveni terapeutice prin integrarea artei și a tehnologiei. Mars House, despre care spune că arată ca locuința visurilor ei, dispune, la rândul său, de acest tip de facilități, oferind, cu ajutorul luminilor și al muzicii create de chitaristul american Jeff Schroeder, membru al formației de rock alternativ The Smashing Pumpkins, o atmosferă Zen, vindecătoare. Astfel, aceasta are rolul de a te ajuta să evadezi din realitatea dură pe care o traversăm, cu toții, în prezent. Pentru proiectarea casei virtuale s-au folosit nuanțe de portocaliu, casa fiind „construită” cu ajutorul pereților de sticlă și dotată cu terasă și piscină, printre altele.

Cei curioși au avut ocazia să viziteze virtual locuința în tururi cu o durată de 45 de minute, ba chiar să o și închirieze pentru evenimente private precum nunțile sau reuniunile de familie. În plus, artistul Jeff Schroeder a susținut în luna iulie și o serie de concerte virtuale, un bilet de acces având un cost de 200 de dolari.

În urma licitației organizate pe platforma SuperRare, Mars House a fost achiziționată în criptomoneda Ether, la prețul de 288 Ether, echivalentul a circa 512.000 de dolari, deși inițial fusese listată la doar 30 de Ether (aproximativ 60.000 de dolari).

Regulile pentru revânzare sunt însă foarte stricte, iar reproducerea casei în universul virtual sau în realitate este interzisă.

Un alt aspect incredibil al acestei locuințe este că are un preț cu aproape 120.000 de dolari mai mare decât cel al unei case obișnuite din Statele Unite.

La scară mai mică, diferiți artiși au pornit proiecte similare. Andrés Reisinger, de exemplu, este cel care a obținut nu mai puțin de 450.000 de dolari din vânzarea câtorva piese de mobilier virtual. Obiectele licitate au fost cumpărate în doar 10 minute, iar cea mai scumpă a avut un cost de aproape 70.000 de dolari. În plus, o parte dintre piese vor fi transformate în mobilier real și trimise proprietarilor.

La fel, platforma SuperWorld oferă peste 64 de miliarde de parcele de teren virtual, cei interesați având posibilitatea de a cumpăra un lot oriunde în lume, inclusiv terenurile pe care sunt construite cele mai cunoscute obiective, precum Turnul Eiffel, Taj Mahal-ul sau Marele Zid Chinezesc. Iar prețurile sunt „decente”: 0,1 Ether (circa 250 de dolari) per parcelă. Terenurile virtuale vândute de SuperWorld pot fi vizitate cu ajutorul realității augumentate și pot fi personalizate folosind obiecte interactive 3D.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele: cnn.com, dezeen.com, superworldapp.com, standard.co.uk, housebeautiful.com și Wikipedia.org.