Cea mai îngustă casă

Dacă vreodată vi se pare că locuiți într-o casă prea mică, poate vă consolează gândul că în Varșovia a fost construită și închiriată o casă care măsoară doar 152 de centimetri lățime, și asta în cea mai lată parte, căci cea mai îngustă se întinde pe doar 92 de centimetri. Keret House, proiectată de arhitectul Jakub Szczęsn, a devenit o adevărată atracție turistică în capitala Poloniei. În ciuda dimensiunilor reduse, locuința e structurată pe două etaje și dispune de un dormitor, un living, o baie și o bucătărie (în care a încăput un frigider atât de mic încât poate fi folosit pentru a depozita doar două băuturi). Începând cu anul 2012 a fost inclusă în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai îngustă casă din lume.

Cea mai mare casă de ciocolată

Proprietarul casei construite în urmă cu trei ani în Brazilia, cu ajutorul a peste 10 tone de ciocolată, ar prezenta un real risc de diabet și e lesne de imaginat de ce. Locuința, ce reprezintă cea mai mare sculptură din ciocolată din lume, are o suprafață de 15 metri pătrați și o înălțime de 2,4 metri pătrați. Pereții, mobila și nu numai au fost realizate integral din acest delicios desert, iar spre deosebire de alte proiecte imobiliare, construcția a durat doar 13 zile.

Cea mai mare casă de turtă dulce

Tot la capitolul „dulcegării” avem cea mai mare casă din turtă dulce, finalizată în urmă cu 8 ani chiar în prag de Crăciun. Căsuța de poveste are o lungime de peste 18 metri, o lățime de aproape 12 și o înălțime de puțin peste 3 metri. Pentru a vizita delicioasa atracție texană, adulții trebuie să plătească un bilet de trei dolari, iar copiii doi, banii fiind strânși pentru o cauză umanitară. Locuința este însă cât se poate de calorică: însumate, ingredientele din care a fost fabricată totalizează aproape 36 de milioane de calorii.

Cea mai mare casă în mărime naturală construită din cărămizi LEGO

Cu toții știm cât de versatile sunt piesele LEGO, din care poți să construiești fel de fel de obiecte. Printre care și o locuință în toată regula. Cea mai mare casă în mărime naturală, construită din cărămizi LEGO, a fost finalizată în toamna anului 2009. Proiectul îi aparține lui James May, care a folosit impresionantul număr de 2,4 milioane de piese pentru a-l finaliza, fiind ajutat de o echipă de circa 1.000 de voluntari. Casa pe două niveluri are o înălțime de 4,69 metri, o lungime de 9,39 metri și o lățime de 5,75 metri.

Cea mai înaltă clădire rezidențială

Trecem acum la lucruri serioase și ne îndreptăm atenția spre cea mai înaltă clădire rezidențială din lume, Central Park Tower, un zgârie nor newyorkez de 472,4 metri înălțime, finalizat în urmă cu doi ani. Cele mai ieftine din cele 179 de apartamente de lux costă 6 milioane de dolari, iar cele mai scumpe au un preț de peste zece ori mai mare. Anterior, acest titlu fusese deținut de Princess Tower din Dubai, un turn de locuințe cu o înălțime de 413,4 metri.

Cea mai scumpă reședință privată

Am lăsat la final cea mai scumpă casă din lume: Antilia. Construită în Mumbai, India, locuința cu 27 de etaje, deținătoarea a trei recorduri mondiale, a fost finalizată în 2010, în urma unei investiții de circa 2 miliarde de dolari. Aceasta are 173 de metri înălțime și o suprafață de peste 37.000 de metri pătrați, fiind deținută de miliardarul Mukesh Ambani. Luxoasa proprietate dispune de nouă ascensoare rapide, un garaj cu o capacitate de 168 de locuri, trei heliporturi și un templu, printre altele.

Pentru realizarea acestui material au fost folosite informații disponibile pe platformele guinnessworldrecords.com, wikipedia.org și blog.z57.com. Credit foto Adrian Grycuk.