Pro:

Flexibilitatea

Când călătorești cu o casă mobilă, nu depinzi de rezervări, de date fixe, de ore de check-in/check-out și nu e obligatoriu să respecți un traseu exact. În plus, casele mobile pot fi parcate într-o multitudine de locații, fie că vrem să înnoptăm pe malul mării, în apropierea unui festival sau într-un parc național.

Costurile reduse

Mulți visează la o casă de vacanță în viile însorite ale Toscanei sau pe malul oceanului, însă prețurile pot fi un impediment. O investiție de acest tip poate fi însă înlocuită cu o căsuță mobilă, care ne poate asigura nevoile de bază în destinația mult visată, la un preț mult mai mic. Și nu vorbim doar de casa în sine, ci și de teren, care își reduce semnificativ dimensiunile și, implicit, prețul, atunci când dorim să îl folosim doar pentru a instala sau parca o căsuță mobilă. De asemenea, aceasta ne ajută să facem economii importante și în concedii, costurile campingurilor fiind mult mai mici decât ale camerelor de hotel. În plus, ne scutește de plata utilităților și se dovedește utilă în cazul în care avem nevoie de o locuință provizorie când renovăm. Iar dacă primim vizite lungi, o putem folosi drept cameră de oaspeți - musafirii se vor bucura de mai multă intimitate dacă vor avea o căsuță doar a lor.

"Less is more"

Folosirea unei căsuțe mobile pentru o perioadă ne poate ajuta să ne formăm o nouă filosofie de viață. Traiul, chiar și pentru o perioadă scurtă, într-un spațiu mic implică, automat, adoptarea minimalismului, care ne va învăța să facem investiții inteligente în mai puține obiecte, dar de o calitate ridicată și cu mai multe întrebuințări. Locuitul într-o astfel de căsuță te obligă să devii mai ordonat și să renunți la obiectele inutile, iar un spațiu aerisit vine la pachet și cu un tonus pozitiv.

Sustenabilitatea

Multe case mobile, în special cele noi, sunt amenajate cu materiale reciclate și folosesc energie regenerabilă cu ajutorul panourilor solare montate pe acoperiș.

Curățarea rapidă

Dacă într-o locuință obișnuită avem nevoie de ore bune pentru a face curățenie și pentru a o menține, într-o căsuță mobilă lucrurile sunt mult mai simple. Spațiul mic ne forțează să alocăm un spațiu precis fiecărui obiect, lucru care ne va ușura munca. Și tot datorită spațiului limitat durata unei curățenii generale se va scurta semnificativ, iar întreținerea poate dura chiar și doar câteva minute.

Contra:

Spațiul limitat

Oricât de mult ne-am pune imaginația la bătaie pentru a maximiza spațiul dintr-o căsuță mobilă, acesta nu are cum să înlocuiască zecile de metri pătrați dintr-o locuință normală. Dimensiunile bucătăriei sunt reduse drastic, cada trebuie înlocuită de un duș, iar livingul și spațiul de dormit sunt, în majoritatea cazurilor, în același loc.

Viteza de deplasare redusă

Dacă optăm să călătorim cu o căsuță mobilă, durata drumului va crește semnificativ. În plus, este posibil ca anumite locuri să restricționeze accesul acestora. O altă problemă poate fi dificultatea găsirii unui loc de parcare.

Confortul limitat

Când locuim într-o căsuță mobilă avem mai puțină intimitate, iar parcatul în campinguri vine la pachet cu dușuri și spații de gătit la comun, dacă aceasta nu are deja astfel de facilități.

Durată de viață scăzută

Căsuțele mobile trebuie protejate în sezonul rece, dar și întreținute și verificate constant, deoarece sunt mai predispuse deteriorării cauzate de infiltrații.

Utilizarea sezonieră

Acum, pe piață există căsuțe mobile din ce în ce mai performante, cu facilități precum încălzire prin pardoseală, care ne permit să le folosim chiar și pe durata iernii. Multe nu dispun însă de aceste tipuri de beneficii, așa că utilizarea lor se restrânge la sezonul cald.