De mulți ani, strada Pictor Arthur Verona a devenit locul în care vocea multor artiști urbani prinde contur prin intermediul lucrărilor murale imprimate pe zidurile clădirilor care o mărginesc. Fie că vorbim de mesaje vizând corupția, poluarea sau drepturile omului, redate prin imagini, fie de lucrări abstracte realizate în cele mai diverse culori și forme, aici e unul dintre cele mai bogate locuri în artă stradală din Capitală. Nu e de mirare că acest aspect a dat naștere unui festival anual, Street Delivery. În prezent, lucrările care o înfrumusețează sunt semnate de artiști precum Andrei Felea, cu binecunoscutul chip al lui I. L. Caragiale, pe care găsim și mesajul „Eu cu cine votez?”, Livi Po, al cărei unicorn însoțit de sintagma „Fă rai din ce ai” a devenit foarte popular în social media, sau Silvia Dumitriu, cu lucrarea „Suflu interior”.

O densitate la fel de mare de opere urbane găsim și pe așa numitul „Zidul Berceniului”, după cum e cunoscut gardul întins între Piața Sudului și Apărătorii Patriei, transformat dintr-o structură monotonă într-o adevărată galerie de artă în aer liber. Lucrările, reprezentând în principal teme din natură, au fost realizate de Sweet Damage Crew, una dintre cele mai cunoscute echipe românești de artiști stradali. Păsări cu penaj aprins, animale sălbatice, reptile uriașe și nu numai scot astăzi din anonimat acest cartier nu foarte popular al Capitalei. Tot semnătura lor o poartă și lucrarea „Make a point”, de pe strada General Eremia Grigorescu, una dintre cele mai fotografiate opere stradale din București.

O altă stradă pe care putem admira o lucrare urbană de mari dimensiuni este Xenofon, singura stradă în trepte din București. Cea care i-a oferit un nou element de unicitate este Eva Radu, care a venit cu inițiativa pictării treptelor în anul 2014. Prima lucrare, care înfățișa o serie de clădiri emblematice ale Capitale, a fost înlocuită ulterior cu alte reprezentări executate de aceeași artistă.

Cartierul Cotroceni deține, la rândul său, o adevărată atracție turistică, cunoscută sub numele de „Scările Fericirii”. Șirul de trepte care fac legătura între strada Dr. Grigore Romniceanu și strada Alexandru Vitzu întântă privirea printr-o explozie de nuanțe, fiind zugrăvite, cu ajutorul tuburilor de vopsea, în culorile curcubeului.

La capitolul optimism putem aminti și de muralul colorat în nuanțe tari de pe zidul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, executat tot de Sweet Damage Crew, pentru a le da micilor pacienți curaj să meargă mai departe și pentru a-i ajuta să își păstreze energia pozitivă.

Alte locuri din oraș care au beneficiat de o „schimbare de look” prin intermediul graffitiului sunt Pasajul Basarab, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, ale cărei ziduri găzduiesc o lucrare semnată de Obie Platon, înfățișând însuși portretul celebrului arhitect, Teatrul de Vară Capitol, pe ușile căruia se găsește o operă aparținând artistului cunoscut drept „Pisica Pătrată”, dar și stația de metrou Piața Romană, ale cărei ziduri își schimbă periodic înfățișarea cu ajutorul artiștilor urbani.

Înfrumusețate de o serie de ecograffitiuri sunt și Calea Șerban Vodă, cu muralul „E viață pe net”, Bulevardul Dacia, unde găsim lucrarea „Nimeni celebru”, strada Căuzași, unde întâlnim un „Tânăr cu experiență”, dar și Calea Floreasca, care găzduiește opera stradală „Singur cu tine”.

Pentru realizarea acestui articol au fost folosite informații disponibile pe republica.robloguluotrava.ro și culturaladuba.ro.