1. Nevoile actuale și planurile de viitor

Înainte de a investi într-un apartament, trebuie să îți analizezi cu atenție nevoile actuale și planurile de viitor, care le pot modifica drastic pe cele curente. Asta te va ajuta să restrângi cercul căutărilor la anumite zone și suprafețe, dar și la un anumit buget. Planificarea întemeierii unei familii, de pildă, presupune nevoi și costuri diferite (un anumit număr de camere, proximitatea față de școli și grădinițe) față de schimbarea locului de muncă, ce poate aduce cu sine nevoia de a fi în apropierea unui anumit mijloc de transport sau modificări ale salariului și, odată cu acestea, ale posibilității de a plăti rate/credite.

2. Locația

Următorul cel mai important factor este locația. Alergi zilnic? Un apartament situat în apropierea unui parc sau într-un complex ridicat pe malul unui lac este, probabil, cea mai bună opțiune. Ești pasionat de shopping? Proximitatea unui mall sau a unor centre comerciale te va ajuta să economisești timp prețios. Lucrezi de acasă? Câteva cafenele în apropierea locuinței sau opțiunea unui birou individual chiar în complex, așa cum sunt disponibile la One Herăstrău Towers, îți vor oferi locul perfect pentru a-ți regăsi inspirația. Iar dacă ai o familie mare sau îți dorești o casă plină de copii, prezența grădinițelor și a școlilor, a unor cluburi sportive și a cabinetelor medicale în zonă este primordială. În plus, chiar dacă prețul mai mic al unui apartament vechi, situat într-o zonă mărginașă este tentant, este de preferat să investești într-un apartament amplasat într-un cartier nou, exclusivist sau într-o zonă centrală, deoarece o astfel de investiție este profitabilă pe termen lung și valoarea sa va crește în timp.

3. Clădirea

Nimănui nu îi plac blocurile vechi, parcă întoarse în timp, cu finisaje neschimbate de zeci de ani, vecini ursuzi și grădini neîngrijite, așa că o investiție într-un apartament situat într-un complex rezidențial nou, modern, este o opțiune mai bună din toate punctele de vedere. În prezent dezvoltatorii se întrec în a dota proiectele imobiliare noi cu numeroase facilități, precum săli de fitness, piscine, parcări și spații verzi generoase, multe având acces în clădire și la magazine, saloane de înfrumusețare sau cabinete medicale. Rezidenții beneficiază astfel de acces rapid la zone și activități de interes zilnic, dar au parte, în același timp, de siguranță și liniște, deoarece accesul în incinta complexelor este restricționat pentru necunoscuți.

4. Dezvoltatorul

Pentru a te asigura că vei beneficia de cele mai bune facilități trebuie să acorzi atenție și dezvoltatorului din spatele proiectului rezidențial și să analizezi principiile pe care le urmează în proiectarea și construirea clădirilor din portofoliu, gradul de sustenabilitate al acestora, materialele folosite și, nu în ultimul rând, reputația pe care o are în piața imobiliară locală. Un site îngrijit, în care ți se prezintă detaliat istoricul activității companiei, un search pe Google, dar și recenziile pozitive oferă un plus de credibilitate.

5. Clasa energetică a clădirii

La fel de importantă în alegerea unui apartament este clasa energetică a clădirii în care acesta este amplasat, deoarece te poate ajuta să economisești sume importante la facturile lunare, dar și să duci un trai sustenabil. O locuință eficientă din punct de vedere energetic reduce atât emisiile de gaze cu efect de seră, cât și consumul de energie din surse neregenerabile.